Glastuinbouwgebied Het Grootslag in Gemeente Medemblik is zijn tijd vooruit. Als eerste glastuinbouwgebied in Nederland heeft het nu al de klimaatdoelen voor 2030 behaald. Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik prijst hiervoor vooral de ondernemers. “Zij spelen in de Champions League van de glastuinbouw.”

Het staat allemaal in de ‘Gebiedsvisie Energie’, die is opgesteld door ECW Energy en Greenport Noord-Holland Noord (zie download hieronder). Waarom Het Grootslag zo’n duurzame voorsprong heeft? Het gebied is aangesloten op een warmtenet dat haar warmte diep uit de aarde haalt. Puur natuur dus. Daarnaast maakt het gebruik van een biomassa-installatie. Deze mix zorgt ervoor dat nu meer dan 50% van de energievraag duurzaam wordt ingevuld.

Echt verrast

Ilse Zaal, gedeputeerde economie van provincie Noord-Holland, overhandigde op 13 maart de gebiedsvisie aan Harry Nederpelt. Zij feliciteerde hem met de uitkomsten. “Pas toen ik gedeputeerde werd, ben ik gaan ontdekken hoe vernieuwend en ondernemend de glastuinbouwsector in Noord-Holland is. Ik was echt verrast.” 

Een tussenstap

Harry Nederpelt legde de eer vooral bij de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, ECW en Greenport NHN. “Als iedereen zijn nek een beetje uitsteekt, kun je samen ver komen.” De klimaatdoelen in 2030 zijn nog maar een tussenstap. De blik richt zich nu op 2040. Dan moet Het Grootslag klimaatneutraal zijn en geen CO2 meer uitstoten. “We willen daarvoor nog meer aardwarmte gaan winnen. En ook de stroomvoorziening gaan we verder verduurzamen”, zei ECW directeur Robert Kielstra tot besluit.

Bijschrift bij headerfoto: De officiële overhandiging van Gebiedsvisie Energie Glastuinbouwgebied Het Grootslag. Vooraan in beeld (met bord) Ilse Zaal en Harry Nederpelt. Daarachter v.l.n.r.:Jacco Vooijs (Glastuinbouw Nederland), Jeroen Noot (GreenportNHN), Jeroen Larrivee (Greenport NHN en Greenport Aalsmeer), Laurens Vlaar (ECW Energy), Mike Gitzels (Plantenkwekerij Gitzels), Wilbert Ammerlaan (Glastuinbouw Nederland), Robert Kielstra (ECW Energie) en Daniël Banis (Ontwikkelingsbedrijf NHN).
 

Meer nieuws

Winnaar publieksprijs Agrarisch Ondernemer van het Jaar: "Ik kan echt gelukkig worden van onze grond"

De biologische teelt van bloembollen promoten. Met dat doel deden John en Johanna Huiberts uit Sint...

Netcongestie tegengaan met een virtueel lokaal energiesysteem

Door netcongestie kunnen duizenden vierkante meters dakoppervlak bij agrarische bedrijven niet...

[VIDEO] Ontwikkeling van precisiespuiten bij teelt gewassen. Deel 2: Dataverwerking

In deel 2 in de serie over het project Digital Farming NHN bespreken we het hoe en waarom van...