Grondproeven 3: culinair muziektheater over boer en grond

tot
Boeren en burgers
Akkerbouwbedrijf Fam. Visser, Korte Molenweg 16, Oterleek
Jongeren 16 t/m 30 jaar 42,50 vrienden van Karavaan 45,00 standaard 47,50 (incl. culinair 3-gangen diner)

Op een akkerbouwbedrijf in Noord-Holland presenteren theatermakers  een muzikale voorstelling over boer en grond. Afgelopen twee zomers speelden de theatermakers deel 1 en 2 bij Festival Karavaan in Noord-Holland. De voorstellingen werden lovend ontvangen door pers en publiek. Deel 3 schetst hoe akkerbouwers zoeken naar een nieuwe relatie met hun grond. Het publiek is welkom in een pop-up restaurant te midden van de Westfriese akkers. Boer en consument zitten naast elkaar aan tafel, kijken, luisteren en proeven en gaan het gesprek aan.

Grondproeven 3 schetst een portret van een oud familiebedrijf, waar al generaties lang aardappelen worden verbouwd. Met hard werken heeft de pater familias het bedrijf uitgebouwd tot de trots van de streek. Wanneer zijn dochter onverwacht terug keert naar haar geboortegrond komen de twee generaties tegenover elkaar te staan. De dochter wil bouwen aan een duurzame toekomst door te investeren in een gezonde bodem. Terwijl de grond onder haar handen tot leven komt, wordt het steeds warmer en dreigt de oogst te mislukken. Durft ze te vertrouwen op de kracht van de natuur?

Met dit theaterstuk wil regisseur en chef-kok Titia Bouwmeester de dialoog over de toekomst van de akkerbouw stimuleren. In de voorstellingen laat ze zien dat boer én consument een verantwoordelijkheid hebben bij de verduurzaming van de akkerbouw. Bouwmeester: “Theater is een prachtige manier om de trots en dilemma’s van de telers invoelbaar te maken. De voorstelling biedt voedingsstof voor gesprekken tussen boer en consument, die tijdens de voorstelling samen aan tafel zitten. En dat is hard nodig, nu het debat over de akkerbouw zo gepolariseerd is.”

Onderstaande video geeft een impressie van Grondproeven 2 vorig jaar.

Foto: Marcel Molle.