Open Dag Zoetwaterboeren: Van ambitie naar praktijk'
Een jaar na de officiële start van het project Zoetwaterboeren organiseren we een open middag. Tijdens een afwisselend programma van lezingen, workshops en een veldexcursie delen we de eerste resultaten en de toepassingen in de praktijk.
Ben jij agrarisch ondernemer, erfbetreder of op een andere manier betrokken bij watermanagement en zoetwaterbeheer bij een agrarisch bedrijf? Dan wil je deze dag niet missen!
Programma en aanmelden
12.30 uur | Ontvangst en inloop |
13:00 uur | Opening - Jeroen Noot, GreenportNHN |
13:10 uur |
Perspectief van de Nederlandse akkerbouw - Andre Hoogendijk, directeur BO-Akkerbouw Voor een positief perspectief moet de sector zelf het voortouw nemen. BO Akkerbouw schetst in de perspectiefnota ‘Ruimte voor de Nieuwe Akker!’ zeven richtingen. Een klimaatbestendige omgeving is één van deze richtingen. |
13.45 uur |
Workshop ronde 1, keuze uit één van de drie workshops: --> Meer informatie over de workshops op het aanmeldformulier. |
14.45 uur |
Pauze |
15.00 uur | Het veld in! Met eigen ogen zien wat er gebeurt, voorlopige resultaten en wat er nog gaat gebeuren: Station 1: Zoetwaterbeschikbaarheid (Deltares) Station 2: Watermanagement (WUR) Station 3: Agronomie (Vertify) |
16.30 uur | Wrap up en afsluiting |
16.45 uur | Hapje en een drankje |
Het aantal plaatsen voor deze open dag is beperkt. Mis het niet en SCHRIJF JE SNEL IN!
Wat is Zoetwaterboeren?
Zoetwaterboeren zet in op het ontwikkelen, onderzoeken en demonstreren van een duurzaam watersysteem in de
dagelijkse praktijk van een werkend akkerbouwbedrijf. Het project geeft agrariërs oplossingen en handvatten om als watermanager flexibel in te spelen op veranderende omstandigheden zoals extremen in weertypes.
Behalve op technische en economische haalbaarheid worden deze oplossingen ook getoetst op effecten op het gewas, bodem, biodiversiteit en milieu. Voor dit project is het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk voor een deel ingericht als onderzoeks- en expertisecentrum voor agrarisch waterbeheer.