Als directeur van Amsterdam Green Campus (verbonden aan de Universiteit van Amsterdam met AERES hogeschool, hogeschool Inholland, Clusius- en Wellantcollege) staat Niek Persoon aan de basis van een van de onderwijsinstellingen die is verbonden aan EFRO-Evergreen. Hoewel: zelf formuleert hij het liever anders. “Met het woord ‘directeur’ heb ik niet zoveel. Ik vind het een cadeautje dat ik mag werken met enthousiaste studenten en gedreven onderzoekers.”

Tekst loopt door onder foto.
Image

Excursie UVA

En dankzij EFRO-Evergreen kwamen daar naast de jongeren en de wetenschappers ook nog eens tientallen belangstellende telers bij. Niek: “We hebben een aantal kennistrips voor telers georganiseerd en ze uitgenodigd bij ons op de campus. Zo hebben we een programma gemaakt rondom het wortelsysteem en later een programma over het microbioom. Beiden met presentaties van onderzoekers van UvA en AERES én met een practicum door Hans Breeuwer. Juist voor de agrariërs die elke dag in de aarde wroeten is het interessant om met eigen ogen te zien wat er nu écht gebeurt op en onder de grond en hoe we daar invloed op kunnen uitoefenen. Het practicum met Koolwitjes en Kooluilen werd al met veel plezier ontvangen en het practicum waarbij de telers hun eigen DNA onderzochten was een nog groter succes. Persoonlijk contact is ook niet te vergelijken met het publiceren van een rapport: juist de interactie tussen studenten, onderzoekers en telers zorgt voor wederzijdse interesse, scherpte en verbondenheid. Kijk, als onderzoeker kom je misschien regelmatig op het erf. Je hebt tenslotte onderzoeksmateriaal nodig. Maar het is minstens zo belangrijk om ook het omgekeerde te doen en om ondernemers naar het lab te halen. Nee, dat gebeurde niet al regelmatig. En hoewel het misschien logisch of eenvoudig lijkt, zijn het toch vaak dit soort projecten die een duwtje in de goede richting geven. Juist omdat dit soort kennistrips geen losstaande uitstapjes zijn – ze zijn onderdeel van een groter geheel. Binnen zulke projecten ervaar je dat er een grote groep van verschillende soorten mensen is die allemaal op hun eigen manier met hetzelfde vraagstuk bezig zijn. En iedereen brengt een eigen deel kennis en ervaring in. Er is elke dag weer iets nieuws te leren, of je nou student, onderzoeker, teler of directeur bent. En dat is een prachtig gegeven.”

Niek Persoon
Amsterdam Green Campus


Magazine 

Ter afsluiting van het project is een deel van de ervaringen en verhalen gebundeld in een magazine. Wilt u een exemplaar van het magazine ontvangen? Vul hier het formulier in. 

Meer nieuws

Erna Steenhuis

Greenportret: Erna Steenhuis

Met Erna’s achtergrond in management, marketing en communicatie weet ze niet alleen áchter de...

FICA Summer Event 2021

Groen gebak, Aahminozuren!, Bean me Up, Pulp Vision en "Groenten en Cressen: Het medicijn...

Inschrijving BBL opleiding Food Process & Quality geopend

Vorig schooljaar is het Clusius College gestart met de BBL opleiding Food Process & Quality...