Er worden steeds meer slimme coatings ontwikkeld. Coatings die bepaalde stoffen kunnen doorlaten of vasthouden of die op commando bepaalde stoffen vrij laten zoals voedingstoffen of biociden. Deze coatings kunnen een rol spelen bij houdbaarheid- of kwaliteitsproblemen waar ondernemers mee te maken hebben. AgriVizier en TNO werken in het project 'Slimme coatings' samen om met ondernemers en toeleveranciers de mogelijkheden van deze slimme coatings voor de glastuinbouw te onderzoeken.

AgriVizier heeft in september een sessie georganiseerd met als thema ‘coatings in de kas’. Hier zijn kwekers uit diverse sectoren door verschillende toeleveranciers van coatings op de hoogte gebracht van de technische mogelijkheden. Projectleider Nicole Papen (TNO) gaf eerst een kort overzicht van high tech functionele coatings, die wellicht ook in de toekomst in de kas toegepast kunnen worden. Daarna volgden drie pitches over 'Meer licht in de kas' door anti-reflectie, light management en easy-clean coatings van Aike Wypkema (TNO) en Roel van de Belt (Kriya Materials), 'Minder aangroei op kasdoek' door anti-microbiële coatings van Nicole Papen-Botterhuis en 'Langere houdbaarheid' door plasmabehandeling van Andre Schilt (TNO), mede namens ARA en Delaye. Hierna konden de deelnemers kiezen over welk onderwerp ze meer informatie wilden. In de drie subgroepen zijn koppelingen gemaakt tussen aanbieders van coatings en afnemers, ondernemers hebben hun wensen op tafel gelegd voor de toekomst en er is gesproken over nieuwe toepassingen voor het plasmabehandeling systeem.
Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft Joef Seegers van de Bloemisterij het artikel ‘nano-coatings komen er aan’ geschreven. U kunt het artikel en de presentatie via onderstaande linkjes downloaden. Voor het verslag van de bijeenkomst klik hier.  

Meer nieuws

Gezocht: projecten voor studenten voeding Clusius College

Regioleren neemt een steeds belangrijker plaats in binnen het Clusius College. Studenten voeren dan...
Erna Steenhuis

Greenportret: Erna Steenhuis

Met Erna’s achtergrond in management, marketing en communicatie weet ze niet alleen áchter de...

FICA Summer Event 2021

Groen gebak, Aahminozuren!, Bean me Up, Pulp Vision en "Groenten en Cressen: Het medicijn...