Thomas Poortier zit in het tweede jaar van zijn studie Middenkader Engineering Werktuigbouwkunde op het Horizon College in Hoorn. Het is een brede technische opleiding die goed bij Thomas past; hij weet nog niet precies wat hij na zijn studie wil gaan doen. Na zich eerst te hebben georiënteerd op met name puur technische bedrijven loopt hij nu stage bij internationale tomatenkweker AgroCare in Middenmeer. 

Thomas: “In eerste instantie dacht ik niet aan de agrarische sector als mogelijke stageomgeving. En eerlijk is eerlijk, op school noemden ze deze richting ook niet meteen. Via een open sollicitatie kreeg ik dezelfde dag nog een uitnodiging voor een kennismaking bij AgroCare. Ik werk aan een frame voor een waterfilter: eerst de tekening maken en vervolgens moet het frame gezaagd en gelast worden zodat het ook echt bruikbaar is in de praktijk. Daarnaast doe ik een tekenklus voor een lichtsensor. Als dat is gelukt dan kan dit als een soort bouwpakket worden besteld. Twee heel verschillende dingen, dat maakt het juist zo leuk om hier stage te lopen.”

Techniek is overal

“Ik kon me natuurlijk wel wat voorstellen bij de toepassing van techniek in een kas, maar ik had bijvoorbeeld geen idee dat er al zó ontzettend veel geautomatiseerd was. Terwijl je, als je wat langer nadenkt, gerust weet dat het zonder techniek onmogelijk is om een bedrijf van dit formaat draaiende te houden. Planten, mensen en techniek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er wordt stroom opgewekt, je hebt natuurlijk de lichttechniek van de kas en de bewatering: het zijn maar drie voorbeelden van hele belangrijke elementen om zo’n grote hoeveelheid goede tomaten te kweken.” De combinatie van tekenwerk en uitvoering spreekt Thomas aan. “Ik vind het leuk dat ik af en toe eens niet achter de computer zit; dat je kunt ervaren wat er met de tekeningen en ontwerpen in de praktijk gebeurt. Je tekent niet om het tekenen, je tekent omdat je iets nieuws of beters wilt ontwikkelen.” Met vragen kan Thomas bij zijn stagebegeleider of collega’s terecht. “Op school kan ik natuurlijk ook vragen stellen, maar soms is het lastig uitleggen wat ik bedoel. Toch komen we er samen meestal wel uit. En we leren innovatief denken.” Of de agrarische sector een eindstation is, weet Thomas nog niet. “Kijk, mijn belangstelling ligt bij techniek. Maar mijn ervaring tijdens deze stage heeft me in elk geval bewust gemaakt van hoezeer agri en techniek met elkaar verweven zijn.”

Klik hier voor het interview met Gerbrand Hos, hoofd technische dienst bij AgroCare.

Achtergrondinformatie

In het project GreenTech NHN  van GreenPort Noord-Holland Noord werken twee Noord-Hollandse MBO scholen (het Clusius College en het Horizon College) aan inspirerende stageopdrachten voor studenten in technische en agrarische opleidingen. Met gerichte opdrachten, door het bedrijfsleven aangedragen, leren de studenten hoe ze hun kennis en vaardigheden kunnen toepassen en vergroten.

Meer nieuws

[Video] Rooien van aardappelen en lof voor vaststellen nutrientopname

Voor het Agronomie-onderzoek in Zoetwaterboeren zijn op de percelen bij Hoeve Lotmeer onlangs de...
Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.