De Groene Tulp

De Groene Tulp: investeren in de verduurzaming van de tulpenteelt. Doel van dit onderzoek is het opleveren van effectieve en duurzame strategieën voor de tulpenteelt, zodat bij hoge ziekte en plaagdruk misoogsten en onoverkomelijke schade aan zowel bol als tulp voorkomen worden.

De Groene Tulp is een vierjarig project dat voor een deel wordt gefinancierd door iBulb, Agri Treat projects, NLG Holland, Rabobank, KAVB productgroep tulp, Stimuflori, GreenPort NHN, Koppert, CNB Teeltadvies en Universiteit Leiden. Deze bedrijven investeren dus werkelijk in de verduurzaming van de tulpenteelt. Daarnaast wordt een deel gefinancierd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk.

Doel van dit onderzoek is het opleveren van effectieve en duurzame strategieën voor de tulpenteelt, zodat bij hoge ziekte en plaagdruk misoogsten en onoverkomelijke schade aan zowel bol als tulp voorkomen worden. De volgende onderdelen zullen worden gecombineerd:  het gebruik van groene middelen en biostimulanten voor behandelen van de bodem, ontsmetten van de bollen, ziektebestrijding op het land.

Aanleiding van het project is het verdwijnen van steeds meer middelen en de toename van bovenwettelijke eisen van de retail. Doel van het project is om minder afhankelijk te zijn van chemische middelen. Verder onderzoek op teelttechnische maatregelen, zoals grondverbetering, bolbehandeling en gewasbehandeling moet hier een bijdrage aan leveren.

Voortzetting Groene Tulp 0.0

Inmiddels is besloten dat het 3-jarige onderzoeksproject De Groene Tulp, dat in 2019 begon en in 2022 zou worden afgerond, wordt voortgezet. Dit onder de naam De Groene Tulp 0.0. Zo wordt de komende jaren gekeken of de effectiviteit van biologische middelen in de bollenteelt kan worden verhoogd. Het eerste deel van het onderzoek heeft inmiddels vier rapporten opgeleverd: bolbehandeling, vuurbestrijding, groenbemesting en systeemontwikkeling. De rapporten zijn hieronder te downloaden.

Onderdeel van:

Nieuws over dit project

Winnaar publieksprijs Agrarisch Ondernemer van het Jaar: "Ik kan echt gelukkig worden van onze grond"

De biologische teelt van bloembollen promoten. Met dat doel deden John en Johanna Huiberts uit Sint...
Frank Kreuk

‘Helemaal groen telen gaat nog niet’

Project Groene Tulp krijgt een vervolg. Onder de naam Groene Tulp 0.0 wordt gekeken of het mogelijk...
Groene Tulp

Vooruitgang in zoektocht naar middelenvrije bollenteelt

Hoe groen kunnen we zijn? Die vraag stond centraal tijdens de Open Dag van de Groene Tulp, op...

Meer informatie

Image
Michel Jansen

Michel Jansen

Vertify
Programmamanager