De druk groeit om methaan uit de veehouderij te reduceren. In Nederland is de melkveehouderij de voornaamste bron van agrarische methaan uitstoot. Het voeren van zeewiersupplementen lijkt daarbij veelbelovend, maar er is nog weinig onderzoek naar de haalbaarheid ervan gedaan.
Door de zeewiersector in verbinding te brengen met de melkveehouderij, ontstaat synergie tussen een nieuwe en bestaande keten en dragen we bij aan een positieve(re) beleving bij de consument van de zuivelindustrie. Bij het onderzoek en bij vervolgstappen (productontwikkeling) worden verschillende marktpartners uit de keten betrokken.
> Lees ook het artikel: LTO Noord ziet perspectief voor zeewierteelt
De realisatie van de dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en het “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”.
Het onderzoek naar de waarde van wieren als supplement in het voer voor melkvee wordt via de volgende stappen uitgevoerd:
Uit het onderzoek is naar voor gekomen dat geen van de elf onderzochte zeewiersoorten de methaan uitstoot van de koeien verminderde. Een mogelijke verklaring is dat de dosering te laag is geweest om merkbaar effect te hebben. Wel is gebleken dat één zeewiersoort leidde tot een significant hogere melkproductie (in aantal kilogrammen) tot resultaat had. Dit als gevolg van een verhoogd lactosegehalte in de melk. De eiwit- en vetgehalten van de melk bleven bij alle zeewier behandelingen onveranderd. Er werden ook geen negatieve effecten op de diergezondheid vastgesteld. De voerinname bleef gedurende de periode van de proef gelijk. In totaal duurde het experiment zo’n tien weken.
> Lees hier het afsluitende artikel met resultaten van dit onderzoek.
Dit project is afgerond. Onderzoek naar het reduceren van methaan- en ammoniakemissies wordt voortgezet binnen Netwerk Praktijk Bedrijven en proefbedrijf Dairy Campus.