Samen werken aan een duurzame en rendabele teelt van bollen en bloemen, is het uitgangspunt in project Vitale Teelt 2030. De vier initiatiefnemers – de KAVB, Wageningen University & Research, Greenport Duin- en Bollenstreek en GreenPort Noord-Holland Noord – werken samen aan de uitwerking van de ambitie die afgelopen september is neergezet. Op verschillende plaatsen in het land vinden rondetafelgesprekken plaats. Experts van binnen en buiten de sector gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen en de te varen koers richting 2030.
zeven thema’s
Ieder rondetafelgesprek heeft een ander thema, gelieerd aan de zeven onderdelen waaruit het programma Vitale Teelt bestaat. Het betreft: gezonde bodem, moderne veredelingstechnieken, snelle vermeerdering en bloei, schone start met nieuw uitgangsmateriaal, precisielandbouw, groene gewasbescherming en natuurinclusieve productie. Alle onderdelen worden in samenhang ingevuld en uitgevoerd.
Folder en website
De nadere uitwerking van de ambitie ‘Op naar een Vitale Teelt in 2030’ – in de vorm van een brochure (download hier) en website – is naar verwachting medio augustus gereed. “We willen hiermee een stevige basis leggen, waaraan ondernemers van binnen en buiten de sector, overheden, maatschappelijke organisaties, en onderwijs- en onderzoeksinstellingen zich committeren,” aldus André Hoogendijk, adjunct-directeur KAVB, namens de initiatiefnemers.
Het doel is om gezamenlijk te komen tot een stevig onderzoeks- en uitvoeringsprogramma voor de bloembollensector op weg naar 2030. Bij lopende initiatieven wordt aansluiting gezocht en er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe inzichten die kunnen worden toegevoegd.