De Groene Tulp is een vierjarig project waarin twaalf partijen investeren vanuit de sector en waaraan ook Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen een bijdrage levert. Doel van dit onderzoek is het onderzoeken en uitwerken van effectieve en duurzame strategieën voor de tulpenteelt, zodat bij hoge ziekte- en plaagdruk misoogsten en schade aan bol en tulp voorkomen worden. In het onderzoek richten we ons op het gebruik van groene middelen en biostimulanten voor behandelen van de bodem, het ontsmetten van de bollen en ziektebestrijding op het land.
Aanleiding van het project is het verdwijnen van steeds meer middelen en de toename van bovenwettelijke eisen van de retail. Met de Groene Tulp proberen we de plagen beheersbaar te houden met alternatieve methoden. We willen verminderd afhankelijk willen zijn van chemische gewasbescherming door het vervangen van bepaalde producten, maar ook het vervangen van techniek. Dit houdt in dat er gezocht wordt naar alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen, en de gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden zo efficiënt mogelijk worden ingezet.
Naar aanleiding van de lancering van project De Groene Tulp publiceerde Greenity een interview met projectmanager Sem Broersen en bollenonderzoeker Frank Kreuk. Het artikel kun je hieronder downloaden.
>Download: Duurzame teelt met behoud van kwaliteit en opbrengst
Doordat steeds meer gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen en de maatschappelijk druk op het gebruik van deze middelen toeneemt, is de zoektocht naar alternatieven van groot belang. In het najaar van 2018 zijn teeltproeven op zowel op zand- en kleigrond aangelegd met betrekking tot grondverbetering, bol- en gewasbehandeling.
Er worden behandelingen uitgevoerd met biologische varianten aangevuld met plantversterkers tot volledig chemische behandelingen en alles daartussen. Zo is onder meer een vuurproef (Botrytis tulipae) aangelegd met o.a. een beslissingsondersteunend systeem (BOS), experimentele en groene middelen in vergelijking met een honderd procent chemische behandeling. In ‘Jan Seignette’ en ‘Strong Gold’ wordt het systeemonderzoek getest (onkruid, bol- en gewasbehandeling). Tot slot is er een proef met bolontsmetting in ‘Leen van der Mark’ en ‘Pallada’. De komende zomer wordt de waarde van diverse groenbemesters in het onderzoek meegenomen.
In deze video lichten betrokken partijen toe wat de Groene Tulp inhoudt en waar het onderzoek zich op richt.
Afgelopen jaar zijn de eerste proeven uitgevoerd en inmiddels zijn de bollen voor het 2e seizoen geplant. Na 1 jaar is het voorbarig om al conclusies te trekken en kan uitsluitend een trend worden weergegeven. Bij de beheersing van Botrytis tulipae was het een groeiseizoen met lage infectiedruk. Dit resulteerde in een verlaging van hoeveelheid actieve stof inzet zonder gevolgen voor de opbrengst. Ook de biologische varianten presteerden hierbij naar behoren.
Bij de proeven waarbij de nadruk lag bij het beperken van Fusarium oxysporum was percentage aangetaste bollen bij de niet behandelde tulpen gemiddeld tot hoog. De nieuwe techniek waarbij de gewasbeschermingsmiddelen door middel van een filmcoating op de bol aangebracht worden had goed voldaan. Het grote voordeel van bolcoating ten opzichte van de traditionele toepassing is dat deze volledig emissieloos is. Daarnaast is nog gekeken of het zinvol is om de bollen voorafgaand de bolontsmetting te desinfecteren met o.a. ECA-water of ozon. Hierbij kan worden gemeld dat beide toepassingen effectief waren en wordt er met verwachting uitgekeken naar de resultaten van het 2e seizoen.
De komende maanden wordt het project verder toegelicht op diverse bijeenkomsten zoals een workshop op de Dag van de Tulp.
Naar aanleiding van het onderzoek De Groene Tulp zijn vier rapporten gepubliceerd, elk over een verschillend thema binnen het onderzoek. De rapporten zijn hieronder te downloaden.
>Lees ook het afrondende interview met bollenonderzoeker Frank Kreuk: 'Helemaal groen telen gaat nog niet'
Dit project is afgerond. Inmiddels is een vervolgtraject gestart onder de naam De Groene Tulp 0.0. Hierin wordt gekeken of de effectiviteit van biologische middelen in de bollenteelt kan worden verhoogd.