Bodem

Veel interesse voor onderzoek naar inzet garnalenresten in de landbouw

Tijdens de open dag van SPNA in Kollumerwaard presenteerden GreenPort NHN en Projecten LTO-Noord het project Blauw Afval, Groene Waarde aan agrariërs, adviseurs en andere belangstellenden. In dit project wordt in een aantal pilots het restafval uit de garnalenvisserij (garnalendoppen) ingezet in de bollen- en pootgoedteelt als bodemverbeteraar.

Gedurende de dag werden een paar honderd belangstellenden geïnformeerd over het project. Jeroen Noot van Greenport Noord-Holland Noord: “Het is opvallend te zien hoeveel positieve reacties we krijgen. Agrariërs stellen praktische vragen over de toepassing van de garnalenresten. Voor ons zijn die vragen waardevol om de pilots aan te scherpen.”

Gerard Korthals, die vanuit de Wageningen Universiteit verbonden is aan het project, lichtte gedurende de dag toe welke kennis er al is over toepassing van garnalenresten in de landbouw. Zo is uit eerder onderzoek van onder meer de WUR gebleken dat chitine een sterk effect heeft op de diversiteit van de bodemecologie. Interessant is dat chitine een positieve werking heeft op goede bacteriën in de bodem, die een rol hebben bij het bestrijden van o.a. wortelknobbelaaltjes.

Bodemgezondheid

Door een slimme inzet van chitine, eventueel in combinatie met andere reststromen, kan gestuurd worden op een gezonde bodemecologie. De gedachte hierbij is dat een gezonde bodem ook een weerbare bodem is, die goed in staat is foute bacteriën en schimmels te onderdrukken. Peter Baltus: “Ik zie dat agrariërs zich steeds meer bewust zijn van het belang van een goede bodemgezondheid en dat zij hierbij zoeken naar toepassing van duurzame of biologische middelen. Toepassing van garnalenresten past prima in dit beeld.”

Met een kleine delegatie werd de pilotlocatie in Hornhuizen bezocht, waar Thomas Pollema van SPNA toelichting gaf over het gebruik van de garnalenresten in de praktijk. Op deze locatie, is pootgoed aangeplant, waarbij de garnalenresten in verschillende vormen en doseringen zijn toegepast. Hierbij is ook gevarieerd in de dosering van de hoeveelheid stikstof, omdat de garnalenresten naast chitine ook stikstof bevatten. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken waren er duidelijk verschillen te zien in de stand van het gewas. De resultaten van de pilot worden in het najaar verwacht.

Pilot met lelies

Naast de pilots in pootgoed, worden ook pilots gehouden in de bollenteelt. Op dit moment loopt er een pilot met lelies in Den Helder. De eerste resultaten komen naar verwachting dit najaar beschikbaar. Dan ook start een tweede pilot in de tulpenteelt. Op 24 augustus wordt tijdens de open dag lelieteelt bij de Floratuin in Julianadorp meer informatie gegeven over de pilot in de lelieteelt.

garnalendoppen in landbouw

Meer nieuws

Smart Farming
Energie
Bodem
Water

Finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs en Themaprijs Future-proof technologies 2025 zijn bekend

Op dinsdag 17 december brachten juryvoorzitter Peter Maes en Jeroen Noot een bezoek aan de zes genomineerden om hen te feliciteren. Deze parels van de tuinbouw blinken uit in excellent...

Smart Farming
Greenchain

Studenten, docent-onderzoekers en bedrijfsleven werken samen aan Smart Farming vraagstukken

Tijdens het mini-symposium Smart Farming nam het Lectoraat Robotica van Hogeschool Inholland Alkmaar aanwezigen mee in de meest recente ontwikkelingen binnen de Smart Farming projecten.