Bodem
Water

Praktisch onderzoek naar duurzame koolteelt

In het programma ‘Naar een Duurzame koolteelt’ wordt gezocht naar groenere teeltsystemen. Het is dan ook niet raar dat telersgroepen binnen RoDeKo en Vollegrondsgroente.net de basis hebben gelegd voor dit programma. onderzoeksporen vanuit het streven naar een duurzame teelt die rendabel is en bedrijfszeker is

De PPS ‘Naar een duurzame koolteelt’ is een samenwerking tussen zowel praktijk als onderzoekspartijen. Het onderzoek in dit project richt zich op de volgende thema’s:

Natuurlijke vijanden
Bij dit thema levert Koppert expertise, waarbij de zoektocht zich richt op de natuurlijke aanwezigheid van natuurlijke vijanden van o.a. trips en bladluizen. Aan de hand van tellingen in gangbare teelten worden de natuurlijke vijanden in kaart gebracht en gevolgd gedurende het seizoen.. De verschillende bestrijding strategieën worden meegenomen in de tellingen en beoordelingen. Ook worden tellingen gedaan in biologische percelen. In het eerste seizoen werd duidelijk dat voor bladluizen veel natuurlijke vijanden aanwezig waren in wittekool en spruiten. Maar dat voor trips maar weinig natuurlijke vijanden werden geteld.

Groene middelen
Er zijn een aantal middelen beschikbaar en een eerste resultaat is dat groene middelen een werking hebben maar veelal als versterking op chemische middelen. Dat vraagt veel nadenken over de juiste schema’s en inzicht in de effecten van deze schema’s.

Lokken
Lokken van insecten is een interessante techniek om insecten bereikbaar te maken voor bestrijdingssystemen. De focus lag afgelopen jaar op rupsen. Door het vangen van de motten met feromonen kan er gericht gehandeld worden op de motten, eitjes of rupsen. Door de motten te lokken en te tellen ontstaat er inzicht in de aankomende rupsendruk. 

Rassen
In dit programma vergelijken we ook op de afstotende werking van rassen op insecten. De kennis daarover is nauwelijks aanwezig. Inzicht in ras eigenschappen helpt mee in de keuzen van telers. Het rassenonderzoek vindt plaats in sluitkool en spruiten. Uiteraard zijn resultaten van een jaar onderzoek niet representatief. Herhaling in meerdere jaren is nodig. Een deel van de onderzoeken zijn uitgezet op het spruitenplatform en het sluitkoolplatform.

Meer nieuws

Marit van Boheemen
Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 oktober, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een inspirerende...

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.