Water
Greenchain

Project Zoetwaterboeren officieel van start met bijeenkomst in Anna Paulowna

Met het neerlaten van een opgerold banier met logo bij het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk in Anna Paulowna, gaven Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Economie, en Rian van Dam, burgemeester van de gemeente Hollands Kroon, gistermiddag (dinsdag 23 augustus) de officiële aftrap van project Zoetwaterboeren.

Door klimaatverandering krijgen we in Nederland naar verwachting vaker te maken met extremen in weertypes. Periodes waarin sprake is van wateroverlast door zware buien wisselen daarbij af met periodes met juist een neerslagtekort. Nu al doen zich regelmatig lange periodes van droogte voor. In de landbouw zorgt dit in toenemende mate voor problemen vanwege verzilting. Met name akkers in de buurt van de Wadden- en Noordzeekust worden steeds zouter.

Gelukkig zijn er ook oplossingen. Klaas Schenk ging aan de slag met watermanagement. En nu kunnen andere ondernemers van hem leren, want zijn bedrijf is ingericht als onderzoeks- en expertisecentrum agrarisch waterbeheer (proeftuin) voor het project Zoetwaterboeren. Pieter Vlaar van Vertify, één van de deelnemers in het project Zoetwaterboeren, benadrukte het belang van de voorbeeldrol die Schenk met zijn bedrijf vervult. “Voldoende beschikbaarheid van zoetwater was in ons land altijd een vanzelfsprekendheid, maar is dat inmiddels niet meer. Dat bekent dat we anders moeten gaan denken en doen.”

Zichtbaar trots

De openingshandeling werd uitgevoerd door de Noord-Hollandse gedeputeerde Ilse Zaal in eendrachtige samenwerking met burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon. Van Dam was zichtbaar trots op de voortrekkersrol die het bedrijf uit haar gemeente vervult op het gebied van watermanagement. “Stoer, innovatief en vastberaden,” vatte ze samen.

Ilse Zaal liet eveneens blijken onder de indruk te zijn van de innovatie in de agrarische sector in de regio. “Het project is urgent. In de eerste plaats om antwoord te geven op de problematiek met droogte, wateroverlast en verzilting. En in de tweede plaats omdat het laat zien hoe je op een goede manier, met aandacht voor milieu en omgeving, op grootschalige wijze geld kunt verdienen met landbouw. Er is nog een lange weg te gaan. We beginnen pas. Maar als we blijven innoveren, weet ik zeker dat er een mooie toekomst is weggelegd voor landbouw in onze provincie.”

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Als eerste deelnemer aan het netwerk demobedrijven van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) kreeg Klaas Schenk tijdens deze middag ook nog het DAW-gevelbord uitgereikt. Op DAW demobedrijven delen boeren en tuinders praktische kennis en hun ervaringen met duurzaam bodem- en waterbeheer. Demoboeren houden geregeld bijeenkomsten om te vertellen over hun aanpak op het bedrijf. DAW-projectleider John van Duursen: ‘Actieve agrarische ondernemers zoals Schenk slaan een brug tussen praktijk en onderzoek. De ervaring en kennis van Schenk met agrarisch waterbeheer in de praktijk is waardevol en inspireert en intrigeert andere ondernemers, want leren doe je nog steeds het beste van elkaar. We willen een netwerk van demobedrijven door heel het land realiseren met hulp van enthousiaste ondernemers zoals Klaas.’

>NH Media was aanwezig bij de openingsbijeenkomst en maakte een mooi videoverslag: Boeren krijgen ‘waterles’: ‘Zo’n waterbel is een soort pannenkoek onder de grond’

Bijschrift headerfoto: Na de officiële aftrap kregen alle partners van het project Zoetwaterboeren een officieel deelnameschildje uitgereikt. Geheel rechts op de fotoKlaas Schenk, vooraan in het midden Ilse Zaal en Rian van Dam.  
 

logo zoetwaterboeren

Meer nieuws

Smart Farming
Energie
Bodem
Water

Finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs en Themaprijs Future-proof technologies 2025 zijn bekend

Op dinsdag 17 december brachten juryvoorzitter Peter Maes en Jeroen Noot een bezoek aan de zes genomineerden om hen te feliciteren. Deze parels van de tuinbouw blinken uit in excellent...

Smart Farming
Greenchain

Studenten, docent-onderzoekers en bedrijfsleven werken samen aan Smart Farming vraagstukken

Tijdens het mini-symposium Smart Farming nam het Lectoraat Robotica van Hogeschool Inholland Alkmaar aanwezigen mee in de meest recente ontwikkelingen binnen de Smart Farming projecten.