Smart Farming

Nieuwe inzichten in bloemkool- en broccoliteelt door sensordata

In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net, hotspot ‘Data en Toepassingen’ in het RIF-project Smart Future. De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland.

Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers. De correlaties waren het sterkst1 tot 3 drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren.

Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers. Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstig onderzoek naar specifieke variabelen mogelijk maakt.

Lees mee op de website van Vonk.

Meer nieuws

Smart Farming
Bodem
Water
Ruimte
Podcast

De Boer Op #1 – “Voedselzekerheid is niet gegarandeerd als we volledig bio gaan”

In een 5-delige podcastserie gaan we in gesprek met agrariërs en Peter Groot Koerkamp, programmaleider Synergia. Binnen dit onderzoeksprogramma wordt onderzoek gedaan naar toekomstige landbouwsystemen waarbij ecologie en technologie samen...

Bas van de Haterd over recruitment in agrifood
Smart Farming
Werken en leren

Bas van de Haterd: “Een robot kan wereldwijd iets nieuws leren met één update”

Bas van de Haterd is keynote spreker tijdens het Greenport jaarcongres op woensdag 16 oktober. Vooraf stelden we hem 5 vragen. Over innovatie en robotisering, het aantrekken van technisch opgeleid...