‘Kennis voor Verdienvermogen’ sluit af met rapport vol inspiratie voor kringlooplandbouw

Wat hebben we afgelopen twee jaar geleerd in het project Kennis voor Verdienvermogen: Cash naar de Kringloop? De resultaten zijn onmogelijk in een paar zinnen samen te vatten, maar als we dan toch een poging doen: Kringlooplandbouw levert op bedrijfsniveau veel voordelen op, al kunnen die niet allemaal ingezet worden in een sterk op productie gericht voedselsysteem.

Belangrijke bouwstenen voor het realiseren van verdienvermogen voor kringlooplandbouw:

  1. Succesvolle toepassing van kringlooplandbouw vereist een ander soort ondernemerschap van de boer/tuinder
  2. en vraagt om een andere rol van partijen in het systeem, meer gericht op samenwerking tussen schakels (ketenaanpak) op het gebied van duurzaamheid en risicospreiding; en
  3. met gebiedsprocessen waarin de boer/tuinder beloond wordt voor geleverde publieke waarden.

In het eindrapport hebben de onderzoekers dit antwoord verder uitgewerkt. Welke waarden levert kringlooplandbouw? Wat voor ondernemerschap is er nodig? Hoe kan zo’n nieuwe ketenaanpak er dan uit zien? Wanneer is een gebiedsproces succesvol voor het vergroten van het verdienvermogen van kringlooplandbouw? En hoe kunnen we die nieuwe waarden op een jaarrekening krijgen? Ook hebben de onderzoekers gekeken naar de hamvraag: In hoeverre zorgen deze nieuwe waarden en samenwerkingsverbanden voor zwarte cijfers op de jaarrekening? Spoiler alert: het blijft alsnog lastiger dan we zouden willen. Al met al is het een uitgebreid rapport geworden boordevol waardevolle inzichten over het financiële plaatje van verduurzaming van de landbouw.

Meer nieuws

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.

Greenport NHN regionaal partner Tuinbouw Ondernemersprijs 2025
Smart Farming
Energie
Water

Greenport NHN is regionale partner van Tuinbouw Ondernemersprijs 2025

Greenport Noord-Holland Noord is dit jaar de regionale partner van de Tuinbouw Ondernemersprijs. En dat betekent dat de Themaprijs dit jaar aansluit bij actuele thema’s die onze regio kent: Future-proof...