Tijdens de eerste bijeenkomst bij de André Hoeve in Spierdijk ontmoetten studenten van het Clusius College en InHolland, directeuren, agrariërs, (horeca)ondernemers en overheidsbestuurders elkaar om samen op zoek te gaan naar wat hen bindt en hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. Onder begeleiding van deskundige trainers en sprekers van onder andere FoodHub gingen ze aan de slag met nieuwe ideeën en innovatieve concepten.
Het Food Forward programma van de Rabobank bestaat uit zeven Meet-Ups (deels online, deel live) die worden afgesloten met een evenement in het najaar, waar de deelnemers hun plannen presenteren aan het publiek. “De denkkracht van een dergelijke groep is juist nu van groot belang,” zegt Bob van der Hout, directeur Food & Agri bij Rabobank. “Door de oorlog in Oekraïne ligt er een grote druk op de wereldwijde vraag naar voedsel, met name graan. Hoe kunnen we met een kleiner landbouwoppervlakte een hogere opbrengst genereren om alle monden te blijven voeden? En welke kennis en expertise hebben wij in onze regio in huis om daar een bijdrage aan te leveren?”
Samenwerking in de keten
Jeroen Noot, programmamanager GreenportNHN, ziet veel toegevoegde waarde in het programma. “Met Greenport NHN werken we aan een toekomstbestendige agribusiness. De uitdagingen die hierbij komen kijken zijn veelomvattend en vragen om samenwerking in de keten. De eerste stappen van de Food Forward track stonden in het teken van elkaar leren kennen. Maar als ik zie met hoeveel aanknopingspunten voor toekomstige projecten en samenwerking ik thuiskom, maakt mij dat nieuwsgierig naar de uiteindelijke uitkomsten van dit traject!”.