Water

Proef gaat van start met het mengen van zeewier door koeienvoer

Koeien die minder methaan uitstoten doordat er zeewier in hun voer is verwerkt. Of dat mogelijk is, wordt onderzocht op Dairy Campus Leeuwarden. Vanaf juli krijgen zestien koeien tien weken lang zeewier op hun menu. Onderzoek laat zien dat bepaalde zeewiersoorten de methaanproductie aanzienlijk kunnen verminderen.

Vanaf 8 juli krijgen zestien koeien zeewier te eten. Het gaat om kleine hoeveelheden die op Dairy Campus dagelijks door het voer worden verstrekt binnen het project ‘Zeewier in een gezonde melkveehouderij’, waar onder meer Wageningen Livestock Research aan meewerkt. “Het gaat om de methaanuitstoot uit de mond, niet de mest. Methaan is een broeikasgas, dus hoe minder koeien dit uitstoten, hoe beter voor het milieu,” zegt projectleider Jolanda Robinson.

Stap maken

Uit een recent onderzoek , is gebleken dat enkele zeewier soorten een significant reducerend effect hebben op de methaan productie van koeien in een laboratorium omgeving. In het laboratorium is gebruik gemaakt van de pensvloeistof van verschillende koeien en daaraan zijn graskuil en een kleine hoeveelheid zeewier toegevoegd. Deze eerste resultaten tonen aan dat het zinnig is om een stap te maken naar echte koeien en te onderzoeken of de zeewieren daar vergelijkbare resultaten laten zien. In dit onderzoek zijn in totaal elf soorten zeewieren getest, alle soorten komen van nature voor in Europa, oftewel de noordelijke Atlantische Ocean en de Noordzee.

De koeien krijgen ongeveer 10 weken de tijd om zeewier te eten. In die periode wordt er niet alleen gelet op de methaanproductie, maar ook op de voeropname, melkgift en diergezondheid. “We kijken wat het toevoegen van zeewier voor invloed heeft op de methaanuitstoot, melkgift en diergezondheid. En of de koeien het überhaupt lekker vinden. Met De Heus Voeders wordt gekeken of we het zeewier in een brok verwerkt kunnen krijgen. De verwachting is dat de dieren het dan wel goed opnemen,” aldus Robinson.

Economisch haalbaar

Er zijn nog meer onderzoeksvragen. Welke soort zeewier het meest geschikt is voor consumptie door koeien, bijvoorbeeld. “We zoeken wieren die de methaanuitstoot het meest verminderen, geschikt zijn voor consumptie door koeien en die in Noord-Europa kunnen worden geteeld. Ook moet worden bekeken of zeewier op grote schaal kan worden geteeld en verwerkt in een economisch haalbaar product. Na elke onderzoeksfase wordt gekeken of we een ‘no’ of een ‘go’ hebben.’ Slaagt de proef in Leeuwarden, dan volgen er praktijkproeven bij melkveehouders.”

Meer nieuws

Leerllingen enthousiast maken voor groen onderwijs
Werken en leren

Waarom agrarische ondernemers meedoen aan het Beroepenevent Op Kop

Het Beroepenevent Op Kop vindt deze week voor het derde jaar plaats in De Kampanje in Den Helder. Greenport NHN is ook dit jaar weer van de partij. Op het...

Ruimte
Werken en leren

Greenport Noord-Holland-Noord en Rabobank verlengen samenwerking voor een toekomstbestendige agribusiness

Om de agribusiness in de regio Noord-Holland Noord toekomstbestendig te maken en houden is het aanjagen en doorzetten van innovatie en verduurzaming van groot belang. Beide thema’s staan zowel bij...