Smart Farming is sterk in opkomst. Er komen steeds meer hoogwaardige sensoren beschikbaar in de sector. Ook dataopslagmogelijkheden breiden zich uit, terwijl de toename van rekenkracht zich vertaalt in algoritmes en veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van o.a. precisielandbouw. Cruciaal is de beschikbaarheid van data van onder andere omgeving, bodem en gewas. In verschillende projecten is de kracht van datagestuurde teelthandelingen aangetoond. Voor veel boeren en tuinders is het verzamelen en het gebruik van data echter nog onbekend terrein.
Gebrek aan kennis en ervaring zorgen ervoor dat agrarische ondernemers het potentieel van data onvoldoende benutten. Samenwerking tussen agrarische ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs is nodig om de sector verder te helpen. Voor succesvolle toepassing van data in de agribusiness is het daarnaast belangrijk dat de randvoorwaarden voor data uitwisseling helder zijn. Hiervoor heeft BO Akkerbouw een gedragscode opgesteld.
Doel van dit project is om op basis van een inventarisatie van kansen en belemmeringen een plan te ontwikkelen dat de sector verder kan helpen met datatoepassingen. De focus ligt hierbij op het vaststellen van een aantal concrete situaties waar de inzet van data gewenst is, waarbij het streven is deze later een plek te geven in een Fieldlab Data in Agri.