Door ruimte te houden voor weidevogels en de kringloop zoveel mogelijk regionaal te sluiten, kunnen melkveehouders zorgen voor een toekomstbestendige landbouw. Maar hoe ziet het verdienmodel eruit voor deze manier natuurinclusief werken? Met die vraag gingen studenten veehouderij van Vonk aan de slag vanuit het project Biodivers Perspectief. Over hun bevindingen vertelden ze tijdens het schuurgesprek bij Vonk MBO, locatie Alkmaar. Melkveehouder Joost Samsom sprak over zijn bedrijf met veel natuurbeheer en een mobiele melkrobot.
Onderzoek 1 – Smakelijke kruidenmix
Studenten Manouk en Frida onderzochten hoe een voedzame en smakelijke kruidenmix kon worden samengesteld voor Texelse zeeklei. Ze keken naar verschillende grassen en klavers en ontwikkelden een beheerplan met aanpassingen in maaihoogte en bemesting. Tijdens de discussie werden onder andere ganzenoverlast en gefaseerd maaien voor broedvogels besproken.
Onderzoek 2 – Arbeidsefficiëntie
Sven en Dex onderzochten hoe een melkveebedrijf efficiënter kon worden na het uittreden van een familielid. Ze analyseerden de bedrijfsvoering en presenteerden oplossingen zoals het inhuren van een melker, een voeraanschuifrobot, en efficiënter landbeheer. De aanbeveling was om tijd te besparen door externe arbeid en automatisering.
Voorbeelden van overige onderzoeksvragen:
- Hoe beïnvloedt het toevoegen van zuurstof aan drinkwater de gezondheid van koeien en kalveren?
- Wat zijn de kosten van het fokken van jongvee, rekening houdend met de huidige en verwachte politieke wijzigingen en stikstof en fosfaatrechten?
- Wat voor beheer is het meest geschikt voor de kievit t.o.v. de grutto en hoe kunnen we de kievit helpen met behulp van ANLb pakketten?
Mobiele melkrobot – Joost Samson
Melkveehouder Joost Samson vertelde over zijn biologische bedrijf en hoe hij geld verdient met natuurbeheer. Ook ontwikkelde hij een mobiele melkrobot. Weidegang is goed voor koeien, je hoeft niet bij te voeren in de zomer en verlaagt daarmee je stalemissies. Omdat zijn weidepercelen echter worden doorsneden door een weg, is het lastig om een melkrobot te combineren met weidegang. Joost bedacht hiervoor met Lely Bunschoten een mobiele melkrobot.
Door een melkplein met daarop de melkrobot aan te leggen waar de koeien zelfstandig heen kunnen lopen, kan er volgens Joost efficiënt worden gemolken. Een selectiepoort bij de ingang bepaalt per koe of die alweer gemolken kan worden “Je hebt hierdoor veel vrijheid, je kunt makkelijk een keer een dagje weg,” aldus de melkveehouder die ook de voordelen besprak van Fleckvieh-koeien, hooidrogen onder zonnepanelen, en natuurbeheervergoedingen als verdienmodel.
Heb je een vraag die studenten kunnen onderzoeken op jouw bedrijf? Vonk wil ook volgend jaar weer het project voortzetten. Neem voor informatie contact op met Marrit Rijkmans van Vonk. (Contactinfo vind je op de projectpagina.)
>Een uitgebreid verslag van het Schuurgesprek lees je hier.