Open Dag Zoetwaterboeren

Programma
12:30 uur Ontvangst en inloop met eenvoudige lunch
13:00 uur Welkom en opening door Klaas Schenk
13:20 uur Uitleg programma
13:30 uur Veldexcursie
In een carrousel bezoek je in groepen de informatiepunten.
16:00 uur Afsluiting en borrel
Programma
12:30 uur
Ontvangst en inloop met eenvoudige lunch
13:00 uur
Welkom en opening door Klaas Schenk
13:20 uur
Uitleg programma
13:30 uur
Veldexcursie
In een carrousel bezoek je in groepen de informatiepunten.
16:00 uur
Afsluiting en borrel

Het aantal plaatsen voor deze open dag is beperkt. Mis het niet en SCHRIJF JE SNEL IN!

Het PPS-project Zoetwaterboeren organiseert ook dit jaar weer een open dag op het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk in Anna Paulowna. Twee jaar onderzoek geeft interessante inzichten over duurzaam waterbeheer in de agrarische praktijk en hoe dit kunt doen.

Veldexcursie: de toepassingen en resultaten in de praktijk

Tijdens een veldexcursie laten we de resultaten van het project zien en geven we je praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan. In een carrousel bezoek je een aantal informatiepunten voor kennis en demonstraties met tussendoor een pauze.

Drainage en sturing: Wat is een optimale inrichting en sturing van water om zelfvoorzienend te worden in zoetwateropslag? We volgen de route van het oogsten, sturen en opslaan van water. Het systeem zorgt voor voldoende zoetwater voor druppelirrigatie in de droge maanden.

Zuiveren: Hoe is de waterkwaliteit voldoende te borgen? Er wordt uitleg gegeven over de voorzuivering (zand, actief kool en UV) en het houtsnipperfilter voor het veilig opslaan van water inde ondergrond en het kunnen lozen van overtollig water. Bij de meetbalie kunt u uw eigen water en/of bodem laten meten. Neemt u deze mee?

Irrigeren: Hoe kun je optimaal irrigeren? We laten de mogelijkheden van sensoren, satellieten en modellen zien bij het irrigeren van water en de samenhang en interactie hiertussen. Welke oplossingen en handvatten zijn er om als watermanager op het bedrijf te runnen?

Agronomie: Hoe ziet de mineralenkringloop eruit en wat zijn de effecten hiervan op onder meer gewas, bodem en nutriënten? Met een profielkuil laten we zien wat de rol van de bodem is voor de water- en nutriëntenvoorziening , de benutting en de milieukundige verliezen en demonstreren we een automatisch bemonsteringsmethode met een buggy.

Fertigeren: Hoe kun je optimaal fertigeren en sturen op gewasbehoeftes? We laten fertigatieconcepten zien voor optimale bemesting en een hoger teeltrendement. Een samenspel van technieken, meststoffen, water, sensoren, onderzoek data en kennis.