Nederlandse glastuinders telen op uiterst efficiënte wijze gezonde groenten, fruit, bloemen en planten. De glastuinbouw is een van de grootste economische pijlers van Nederland, met een belangrijk aandeel in het BNP, productie, export en de arbeidsmarkt. In Noord-Holland Noord zijn drie glastuinbouwgebieden: Agriport A7, Alton en Het Grootslag.
De glastuinbouwbedrijven beslaan een oppervlak van ca 800 ha in de regio. Het gebied tussen Alton, Het Grootslag en Agriport A7 staat bekend als de glasdriehoek. De bedrijven zijn modern en lopen voor op het gebied van verduurzaming. Met name Agriport wordt gekenmerkt door bedrijven van grote schaal. De concentratiegebieden hebben relatief veel teeltsoorten (paprika, tomaat en snijbloemen), die veel energie vragen. Buiten de concentratiegebieden zijn nog circa 100 ha sierteelt en veel koude teelt aanwezig. Ook zijn er buiten de concentratiegebieden een aantal grote tulpenbroeierijen te vinden, waaronder teeltondersteunend glas.
Agriport A7 is een moderne projectlocatie voor grootschalige glastuinbouw en vollegrond teelten. Door de clustering van grootschalige productie van verse groente, verwerking en logistiek wordt Agriport A7 beschouwd als het meest moderne Agropark ter wereld. Agriport A7 ligt 40 km ten noorden van Amsterdam. De ligging van het plangebied direct aan de A7 is gunstig voor de afvoer van de verwerkte producten. Website: https://www.agriporta7.nl/glastuinbouwbedrijven
Het Altongebied in Heerhugowaard is het oudste van de drie glasconcentratiegebieden in Noord-Holland Noord. Het Altongebied is circa 220 ha groot en heeft een glasareaal van circa 95 ha. In het gebied zijn vooral sierteeltbedrijven gevestigd. Geteelde producten zijn alstroemeria’s, amaryllissen, chrysanten, fresia’s, lelies, rozen, stelitzia’s en tulpen. Daarnaast vindt er zaadvermeerdering plaats, zijn er diverse potplantenkwekerijen gevestigd en is er één paprikateler in het gebied actief. Tot slot zijn er twee weefselkweekbedrijven gevestigd die in kunstmatige voedingsbodems basispartijen kweken en vervolgens overal op de wereld vermeerderd worden. In Alton is de sierteeltsector dus van zaadje tot eindproduct aanwezig.
Glastuinbouwgebied Het Grootslag is gelegen in de provincie Noord-Holland, vlakbij het IJsselmeer. Daarmee is ook een van de natuurlijke krachten van het gebied weergegeven, namelijk de extra lichtinstraling van 8% ten opzichte van het gemiddelde in Nederland. In de polder Het Grootslag is een 370 ha groot gebied ontwikkeld als glastuinbouwconcentratiegebied. Afgelopen jaren is in dit gebied 200 ha bouwrijp gemaakt voor glastuinbouw. Hiervan is ruim 140 ha met kassen bebouwd of nog te bebouwen door tuinders die zich gevestigd hebben.
Glastuinbouwgebied Het Grootslag benut volop de mogelijkheden van aardwarmte en voldoet nu al aan de doelen voor de glastuinbouwsector voor 2030 uit het Klimaatakkoord. Deze klimaatdoelen zijn volgens de betrokken ondernemers nog maar een tussenstap. In 2040 moet Het Grootslag klimaatneutraal zijn en geen CO2 meer uitstoten.
> Nieuwsbericht verduurzaming glastuinbouwgebied Het Grootslag
De energietransitie is een van de grootste maatschappelijke opgaven voor de komende decennia. We moeten onafhankelijk worden van fossiele brandstof en uitstoot van schadelijke stoffen voorkomen. Glastuinbouwbedrijven zetten steeds meer in op het flexibel kunnen afnemen van elektriciteit, bijvoorbeeld voor belichting of voor het vullen van batterijen en warmtebuffers voor later gebruik. Later ontstaan mogelijk kansen voor waterstof-WKK’s of groen gas WKK’s. De glastuinbouw kan een essentiële rol blijven spelen in het elektriciteitssysteem, mits ze blijft innoveren. De ondernemers investeren zelf al fors in duurzame energiebronnen én energiebesparing en willen daar de komende jaren stevig op blijven inzetten.
> Bekijk de factsheet ‘Glastuinbouw en het elektriciteitssysteem’
Geothermie ook wel aardwarmte genoemd is de winning van warmte uit de aarde. Dit is een vorm van duurzame energie waarbij middels een productiebuis warm grondwater wordt onttrokken wat afgekoeld (na winning van de warmte) middels een injectiebuis weer wordt geïnjecteerd. De putten zijn doorgaans 2000 – 2500 meter diep en zitten ondergronds 1000 – 1500 meter uit elkaar. ECW heeft aardwarmte installaties ontwikkeld op Agriport. In 2022 is de aardwarmte tak afgesplitst naar Ennatuurlijk Aardwarmte. Aardwarmte-installaties zijn duur om te bouwen, maar het is relatief goedkoop om de installatie te laten draaien. Meer informatie over aardwarmte vind je op www.hoewerktaardwarmte.nl