Energie

5 vragen aan Jo-Anne Schaaf, Vonk

In onze serie over partners in het project Fieldlab Waterstof in Agri is het woord aan Jo-Anne Schaaf, verbonden aan onderwijsinstelling Vonk waar ze onder meer actief is als projectmanager EFRO Waterstof en hotspot ontwikkelaar Nieuwe Energie. Wat maakt waterstof voor Vonk een belangrijke ontwikkeling? En wat kan Vonk bijdragen aan het project?

1. Wat was voor Vonk de reden om aan te haken bij Fieldlab Waterstof in Agri?

“Bij Vonk geloven we in onderwijs dat niet alleen inspireert, maar ook inspeelt op de uitdagingen van morgen. Daarom zijn we trots om deel te nemen aan het project Waterstof in Agri. Samen met onze regionale partners en het bedrijfsleven ontdekken studenten en docenten hoe waterstof als duurzame energiebron een sleutelrol kan spelen in de agrarische sector.”

Vonk en Waterstof in Agri

2. Kun je nog iets toelichten? Waarom waterstof?

“Elektrificatie is niet altijd de oplossing, vooral in sectoren zoals de landbouw. Waterstof biedt een duurzaam alternatief én de kans om onze studenten te trainen voor de banen van de toekomst. We werken aan praktijkgerichte kennis en vaardigheden, ondersteuning voor ondernemers bij waterstoftoepassingen, enet opleiden van een nieuwe generatie waterstofprofessionals.”

3. Wat kun je vertellen over de Leergemeenchap Waterstof?

“We bouwen samen met mbo’s, hbo’s en bedrijven aan innovatieve projecten. Het bijzondere? Multidisciplinaire samenwerking! Samen brengen we de ontwikkelingen rondom waterstof vooruit. We staan voor uitdagingen, maar geloven dat we met doorlopende dialoog en samenwerking een solide basis leggen voor de toekomst.

Op dit moment hebben we een elektrische superkart die onze studenten met passie onderhouden en verbeteren. Onze droom is dat we deze kart in de toekomst ombouwen naar een waterstofkart! En misschien gaan we zelfs verder: hoe geweldig zou het zijn om ook een waterstoftrekker te ontwikkelen? De mogelijkheden zijn eindeloos – en wij zijn vastbesloten om ze te verkennen.”

4. De Leergemeenschap Waterstof is er voor werkende èn lerende professionals. Wat kunnen zij verwachten?

“Voor werkende professionals ontwikkelen we praktijkgerichte cursussen, afgestemd op mbo-niveau. Het aanbod groeit, maar de vraag is nog klein – logisch, want waterstoftechnologie staat nog in de kinderschoenen. Maar de toekomst vraagt om technisch personeel met expertise in waterstof. En daar zijn wij klaar voor!”

5. Waar zie jij de toekomst van waterstof? En hoe kunnen we de waterstoftransitie versnellen?

“We zien kansen in de bouw (waterstofaggregaten), zware voertuigen, industrie én energieopslag. Om de transitie te versnellen, moeten er meer investeringen komen, gestimuleerd door subsidies en regelgeving. Ook is een sterke infrastructuur – denk aan tankstations en distributienetwerken – essentieel. Samen kunnen we de energietransitie vormgeven. Waterstof is geen toekomstmuziek; het is de volgende stap!”

079 Fieldlab-agri-waterstof NHN wit1024_2

Meer nieuws

Smart Farming
Energie
Bodem
Water

Finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs en Themaprijs Future-proof technologies 2025 zijn bekend

Op dinsdag 17 december brachten juryvoorzitter Peter Maes en Jeroen Noot een bezoek aan de zes genomineerden om hen te feliciteren. Deze parels van de tuinbouw blinken uit in excellent...

Smart Farming
Greenchain

Studenten, docent-onderzoekers en bedrijfsleven werken samen aan Smart Farming vraagstukken

Tijdens het mini-symposium Smart Farming nam het Lectoraat Robotica van Hogeschool Inholland Alkmaar aanwezigen mee in de meest recente ontwikkelingen binnen de Smart Farming projecten.