Bij binnenkomst bij AgroCare in Middenmeer springt meteen een enorme stapel groene kisten het oog, klaar om gevuld te worden met verse, knalrode tomaten. Wie vervolgens langs de kisten heen de kas in kijkt, weet meteen dat die kisten slechts een fractie van de dagelijkse productie representeren: sinds 1997 is het bedrijf uitgebreid tot een oppervlakte van meer dan 150 hectare. Om ambities te kunnen waarmaken is naast goed personeel vooral één ding onmisbaar: de techniek.

Gerbrand Hos is hoofd technische dienst bij de Noord-Hollandse tomatenkweker. “Van buiten zien mensen vooral het licht van de kassen. Iedereen begrijpt dat de energie voor het licht ergens vandaan moet komen. Maar wáár we het vandaan halen, dat weten maar weinig mensen; hier op Agriport maken veel bedrijven gebruik van aardwarmte. En bijna niemand weet dat we werken met een geavanceerd systeem voor klimaatbeheersing of dat onze waterhuishouding compleet is geautomatiseerd. Maar we plakken net zo goed de fietsbanden zelf. We doen nagenoeg alles in eigen beheer. Dat heeft veel voordelen, maar zeker ook nadelen. Met name als het gaat om het vinden van voldoende en goed gekwalificeerd personeel.”

Voor een bedrijf als AgroCare is het een uitdaging om jongeren te vinden die technisch geschoold zijn. “Doordat we alles in eigen beheer doen, kunnen we jongeren doorgaans bijvoorbeeld wel een stage bieden die ze uitdaagt. Of studenten van niveau 1 ook welkom zijn? Ja, zeker. Wij willen toch dat er voldoende instroom komt? Dan moeten we hen ook de kans bieden om te leren. Aan de andere kant is het wel zo dat een gemotiveerde student echt de meeste kans van slagen heeft. Daarom bieden wij geen standaard stageplekken aan. Ik wil dat jongeren ons weten te vinden omdat ze zin hebben de handen uit de mouwen te steken, niet omdat wij toevallig bovenaan het lijstje op een prikbord hangen. En ja, daar zit dan inderdaad een spanningsveld tussen voldóende en góed personeel. Overigens zijn we over het algemeen zeer tevreden met onze stagiairs. Op school krijgen ze een prima basis mee en het is aan ons en aan de student om vanuit die basis verder te gaan. Kijk, niet alleen bij ons, maar ook bij veel andere bedrijven is sprake van maatwerk en specialistisch werk. Het is onmogelijk dit op school in algemene vorm bij te brengen.”

Aandacht voor bijscholing

Doordat er weinig externe partijen over de vloer komen, besteden Gerbrand en zijn team veel aandacht aan bijscholing en cursussen. “De ontwikkelingen gaan zo snel, dat kun je niet altijd meer zelf bijbenen. We gaan dus zelf ook regelmatig terug de klas in.” Eén van de dingen die AgroCare in eigen beheer doet is het aanleggen van het klimaatbeheersingssysteem. “De software schaffen we aan, maar de aanleg van het fysieke systeem inclusief de hardware besturing doen we zelf. Er valt voor ons dus ook altijd weer iets te leren. Datzelfde moet je te bieden hebben aan studenten, vind ik. Vanzelfsprekend is het al belangrijk om te kunnen meedraaien in een werkomgeving en voorkomende werkzaamheden te doen, maar het is extra waardevol als je persoonlijk ook iets bereikt.”

Reagerend op de vraag of het niet zonde is dat maar relatief weinig mensen bewust zijn van de wereld van innovatie en techniek die aan de lange rijen vuurrode tomaten verwant: “Natuurlijk, ergens zouden we meer aandacht kunnen besteden aan de presentatie van wat hier zoal gebeurt, met name ook op het gebied van techniek. We doen wel mee aan open dagen, maar dat is niet de beste weg om de doelgroep van technische studenten te bereiken. Maar ja, er ligt elke dag ook gewoon weer veel werk te wachten. Daarom is het altijd weer leuk als een stagiair je weer even de ogen opent. Want wij leren vanzelfsprekend ook van hen.”

Lees hier het interview met stagiair Thomas Poortier, student Engineering werktuigbouwkundige bij het Horizon College.

Achtergrondinformatie

In het project GreenTech NHN  van GreenPort Noord-Holland Noord werken twee Noord-Hollandse MBO scholen (het Clusius College en het Horizon College) aan inspirerende stageopdrachten voor studenten in technische en agrarische opleidingen. Met gerichte opdrachten, door het bedrijfsleven aangedragen, leren de studenten hoe ze hun kennis en vaardigheden kunnen toepassen en vergroten.

Meer nieuws

[Video] Rooien van aardappelen en lof voor vaststellen nutrientopname

Voor het Agronomie-onderzoek in Zoetwaterboeren zijn op de percelen bij Hoeve Lotmeer onlangs de...
Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.