Smart Farming
Energie
Bodem
Water

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 oktober, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een inspirerende dag vol interessante gesprekken en ontmoetingen rond het thema: Agrifood en de arbeidsmarkt van (over)morgen.

Landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) vatte de middag na afloop mooi samen: “Ik zie overal robots in het land en op bedrijven. Van ziekzoekrobots tot robots om gras te maaien en naar de boerderij te brengen. Ik zie stikstofkrakers die ammoniak uit mest halen en nog veel meer ontkiemende innovaties. Ik hoop dat ondernemers net zo schrokken als ik toen ze hoorden dat studenten iedere dag ChatGPT gebruiken. Hopelijk traint het onderwijs de studenten waar ze goed in zijn, om ervoor te zorgen dat ze heel goed worden op een specifiek terrein. Dat verlangt de arbeidsmarkt van morgen.”

Arbeidsmigratie

Bas van de Haterd had in zijn keynote onder andere de ontwikkeling besproken van kunstmatige intelligentie (AI) en de rol die ChatGPT en vergelijkbare programma’s gaan hebben. De technologie grijpt in op het leven en dat moet ook, zei hij, want door de bevolkingsopbouw komen we steeds meer arbeidskrachten tekort. AI kan veel arbeid overnemen, zeker als het wordt gecombineerd met robotisering en automatisering. Ook is er volgens Van de Haterd veel meer mogelijk met drones, bijvoorbeeld om kleine hoeveelheden just-in-time op afroep te bezorgen.

Arbeidsmigratie – lees: goedkope arbeid – vormt een rem op innovatie, ging de spreker verder. Naarmate de instroom van arbeidsmigranten echter vermindert, zal techniek hier een oplossing bieden. Andere oplossingen zijn samen (seizoens)personeel inhuren en uitwisselen.

Innovatiepanel

In een panelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marit van Bohemen ging het over de aansluiting van hoger onderwijs op de veranderende behoefte(n) van de agrarische beroepspraktijk. Jeroen Wildenbeest, associate lector Smart Farming bij het lectoraat Robotica van InHolland Alkmaar, gaf aan dat studenten van zijn opleiding veelvuldig samenwerken aan opdrachten vanuit de agrarische praktijk, zoals in het geval van de broccoliteler en bijvoorbeeld bij de tulpenteelt.

Twee studenten van Finance vertelden te werken aan een verdienmodel voor de verkoop van ‘broccoli met blad’. Het product blijft beschermd en het scheelt arbeid. Twee andere studenten (IT) werken aan een botrytis (vuur) voorspeller in de tulpen, op basis van data die door sensoren wordt verzameld.
Op die manier komen studenten ook in aanraking met de agrarische sector. Zo realiseren ze zich dat het een interessante sector is om voor en in te werken.

Dit laatste kon Sabine van den Berg van Verdonk Broccoli (Wervershoof) volmondig bevestigen. Zij vertelde over de ontwikkeling van een oogstrobot en van dronetechniek om oogstvoorspellingen te doen. Het bedrijf werkt samen met hogeschool Inholland. Knelpunt is volgens haar het opleiden van nieuw personeel voor de toepassing van de nieuwe technieken, omdat er in broccoli nog steeds veel seizoenswerk is en dit dus tijdelijk personeel betreft.

Producten uit de regio

Bij de opening van de middag nam ook wethouder Simco Kruijer van Schagen (economie en wonen) het woord. Hij benadrukte dat de agrarische sector relevant is in het gebied en daarom interessant voor de studenten. Jeroen Noot merkte op dat Greenport iedereen met elkaar verbindt: onderwijs (Inholland en Vonk), overheid, ondernemers en relevante organisaties. Speciale vermelding willen we maken voor de aankleding van het podium, dat was verzorgd door studenten van Vonk met gebruikmaking van agrarische producten zoals uien, prei en bloemkool uit de regio.

Het Greenport NHN jaarcongres 2024 in beeld

Meer nieuws

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.

Innovatie rond waterkwaliteit glastuinbouw
Water

Gezocht: Innovatie rond waterkwaliteit en watermanagement

De kwaliteit van het oppervlaktewater in (glas)tuinbouwgebieden is in de afgelopen 10 jaar verbeterd, maar om de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water te behalen zijn er nieuwe innovaties nodig....