Smart Farming

Bas van de Haterd: “Een robot kan wereldwijd iets nieuws leren met één update”

Bas van de Haterd is keynote spreker tijdens het Greenport jaarcongres op woensdag 16 oktober. Vooraf stelden we hem 5 vragen. Over innovatie en robotisering, het aantrekken van technisch opgeleid personeel en de manier waarop technologie de arbeidsmarkt in agrifood gaat veranderen.

1. Vertel eens, wie is Bas van de Haterd?

“Ik ben futurist met een specialisatie op de arbeidsmarkt. In mijn werk combineer ik technologische ontwikkelingen met sociaal-maatschappelijke trends en schets ik scenario’s over mogelijke toekomsten hoe mens en robot of algoritme samenwerken.”

2. Wat zijn volgens jou de belangrijkste technische en maatschappelijke ontwikkelingen in agrifood. En hoe zijn deze van invloed op de arbeidsmarkt in de sector?

“In ons land hebben we lang geprobeerd om de gevolgen van vergrijzing voor de arbeidsmarkt op te vangen met arbeidsmigratie.  Maar je ziet nu dat er steeds meer weerstand komt tegen arbeidsmigratie. Dat versterkt de businesscase voor automatisering en robotisering. Innovaties op het gebied van robotica zullen snel het lab uitkomen en op de velden gaan werken. Dit levert een schat aan data op, wat weer zorgt dat robots snel leren. Ga maar na: wil je een medewerker iets leren, dan moet je die individueel bijspijkeren. Een robot kan wereldwijd iets nieuws leren met één update. Robotisering zal tot gigantische productiviteitsstijgingen leiden. Maar ook de kwaliteit van het voedsel zal verbeteren, omdat AI beter in staat is per plant precies de juiste voedingsstoffen te geven.“

3. Wat moeten agrarische bedrijven absoluut doen om (technisch) hoogwaardig gekwalificeerd personeel aan te trekken?

“Uitgezonderd misschien de olie en gas industrie zijn er weinig sectoren waarover de meningen zo verdeeld zijn als de agrarische sector. Helaas heb je dat niet in de hand, maar je merkt er wel de effecten van. Het beste wat je kunt doen is open en eerlijk vertellen wat je doet en hoe je dat doet. Technisch personeel wil graag werken een gave, uitdagende projecten. Dus laat dit vertellen door iemand met wie ze zich kunnen identificeren, dus andere technici. Natuurlijk spreekt het verder voor zich dat je zorgt voor een goede candidate experience. Investeer in een fatsoenlijke website waar ije makkelijk kan solliciteren. En altijd binnen een week reageren, beter nog binnen een dag.”

4. En wat absoluut niet?

 “Van recruitment geen prioriteit maken. Dat je pas gaat nadenken over recruitment als je iemand nodig hebt. En dan ook nog denken dat je als werkgever een keuze hebt en dat je sollicitatiegesprekken kunt gaan voeren vanuit een traditionele ‘baas-gedachte’.”

5. Waar zie jij de grootste en makkelijkste winst op recruitment gebied?

“Samenwerken. In de agrarische sector heb je traditioneel veel seizoensarbeid, maar als je seizoenen van verschillende partijen kunt combineren kun je iemand een volwaardige baan geven. Zoals vroeger in de Rotterdamse haven gebeurde. Bedrijven kunnen van elkaars kracht gebruik maken en mensen wijzen op andere banen die misschien ook voor hen geschikt kunnen zijn.”

Greenport NHN jaarcongres 2024: Agrifood en de arbeidsmarkt van (over)morgen

Woensdag 16 oktober 2024 is het Greenport NHN jaarcongres, deze keer in het Land van Fluwel in Sint Maartenszee. Vanuit het thema ‘Agrifood en de arbeidsmarkt van (over)morgen’ gaan we in gesprek over de veranderende eisen die automotisering en robotisering stellen aan werkgeverschap, recruitment en opleiden. Naast keynote spreker Bas van de Haterd hebben we een mooi programma samengesteld, met volop ruimte voor interactie, kennis uitwisselen en het ontmoeten van collega’s.

Schrijf je nu in!
De inschrijving voor deze middag is inmiddels geopend. Wil je erbij zijn? Zorg dan dat je snel reageert, want de ruimte is beperkt en we lopen al aardig vol.

>Naar het programma en het inschrijfformulier

Meer nieuws

Smart Farming
Bodem
Water
Ruimte
Podcast

De Boer Op #1 – “Voedselzekerheid is niet gegarandeerd als we volledig bio gaan”

In een 5-delige podcastserie gaan we in gesprek met agrariërs en Peter Groot Koerkamp, programmaleider Synergia. Binnen dit onderzoeksprogramma wordt onderzoek gedaan naar toekomstige landbouwsystemen waarbij ecologie en technologie samen...

Sensordata leveren nieuwe inzichten bloemkool- en broccoliteelt.
Smart Farming
Werken en leren

Nieuwe inzichten in bloemkool- en broccoliteelt door sensordata

In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net,...