GreenPort Noord-Holland Noord heeft de ambitie om de regio als één van de gezondste op de kaart te zetten. De afgelopen periode zijn veel initiatieven ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. En met succes! Zaterdag 10 oktober werd buurtkeuken De Rekere in Alkmaar officieel geopend. Meer dan 1.700 bezoekers genoten van de (h)eerlijke keuken. De streekproducten komen uit Greenport Noord-Holland Noord via Atlantis Handelshuis BV, de Groothandel in (H)Eerlijk(e) Waar.

De Rekere is ondergebracht in een voormalig schoolgebouw van het Clusius College. Er vinden verschillende maatschappelijke organisaties onderdak, waaronder GGZ NHN. Die biedt er dagopvang aan ongeveer dertig cliënten. Centraal in het pand ligt de moderne keuken en een gezellig restaurant. Daar wordt ’s middags een warme maaltijd bereid en geserveerd, met ingredienten uit GreenPort Noord-Holland Noord. 
Vanaf jaar gaat het restaurant open voor buurtbewoners en andere gasten. Die krijgen een menu voorgeschoteld waarvoor de ingrediënten uit de streek komen en bijdragen aan een gezond voedingspatroon en natuurlijk ook lekker zijn. Dat sluit aan bij de visie van de Rekere.  Uitgangspunt van de nieuwe buurtonderneming is samen werken aan de samenleving; De Rekere is daarin de verbindende factor.

1.700 gasten genieten

Na de opening en een korte rondleiding, werd aan de 85 officiële gasten een lunch aangebonden. Die bestond uit soep uit een broodbeker en een verscheidenheid aan broodjes met verantwoorde kip, Texels rundvlees en vis van de afslag. Dat was prachtig uitgestald met een decoratie van diverse groentes van telers uit de regio, zoals slasoorten van Klaas de Vries uit Heemskerk, uien van familie Borst uit Wieringerwerf, groene kool van familie Bos uit Opperdoes, bloemkool en Romanesco van Wout van der Tiel uit Lutjebroek, komkommers van familie Hoogland uit Heiloo, gekleurde peensoorten van familie Eriks uit Groenveld, Chioggiabieten van Wim Bijma uit Osdorp en tomaten van Kwekerij Osdorp.

Enorme belangstelling

Aan het begin van de middag gingen de deuren open voor het publiek. De belangstelling was overweldigend: Ruim 1.700 bezoekers maakten die middag kennis met de nieuwe buurtonderneming. Naast diverse optredens, twee modeshows, presentaties, demonstraties en diverse workshops, was ook de keuken in trek. Twee professionele koks, bijgestaan door een dozijn vrijwilligers en GGZ-cliënten, serveerden de gasten een keur aan hapjes, waaronder dungesneden bavette van Texels rund, Chips uit Zee en voor de kinderen  zakjes met groentechips en biologische pakjes fruitsap en smoothies met zuivel van biologische zorgboerderij De Dijkgatshoeve. Die middag heeft De Rekere letterlijk laten zien wat ze in huis heeft. Gezien de vele lovende reacties smaakt dat naar meer!

GreenPort Noord-Holland Noord heeft in samenwerking met de GGD Noord-Holland Noord en de gemeente Alkmaar een bijdrage geleverd aan het businessmodel en de opzet van de buurtkeuken vanuit het project  “Lekker eten doe je samen”. 

Studenten van InHolland en het Wellantcollege hebben in  2014 in opdracht van GreenPort Noord-Holland Noord een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de buurtkeuken in Alkmaar onder de naam;  “Reinventing  the Neighbourhood Kitchen”.  De studenten hebben met dit onderzoek de eerste plaats behaald van de ”Innovatieklas  Food 2014”.  

GreenPort Noord-Holland Noord heeft de ambitie om de regio als één van de gezondste op de kaart te zetten. De afgelopen periode zijn veel initiatieven ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. Hierbij staat gezonde voeding en samenwerking met gemeenten, zorginstellingen en producenten uit het agrarisch gebied in Noord-Holland Noord centraal. Tegelijkertijd gaat er een economische impuls uit naar de agrarische ondernemers in de regio. Zie ook het project Agri Voeding en Gezondheid.

http://www.derekere2.nl/

Meer nieuws

Gezocht: projecten voor studenten voeding Clusius College

Regioleren neemt een steeds belangrijker plaats in binnen het Clusius College. Studenten voeren dan...
Erna Steenhuis

Greenportret: Erna Steenhuis

Met Erna’s achtergrond in management, marketing en communicatie weet ze niet alleen áchter de...

FICA Summer Event 2021

Groen gebak, Aahminozuren!, Bean me Up, Pulp Vision en "Groenten en Cressen: Het medicijn...