In deze aflevering van De Boer Op gaat podcastmaker Leonie de Jong langs bij Pater Broersen BV, locatie Waarland, waar zij in gesprek gaat met Dorus Droog. Pater Broersen is een grote teler (600 hectare) van vollegrondsgroenten als spitskool, sla, andijvie, spitskool en boerenkool. Pater Broersen is in 2011 ontstaan uit een fusie van de firma’s Pater en Broersen. De innovaties in het bedrijf zitten niet alleen in nieuwe technieken, maar ook in het anders organiseren van de bedrijfscultuur en personeel.
Volgens Dorus is het voor de toekomst belangrijk voor kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar voedsel dat bedrijven als Pater Broersen zo goed mogelijk samenwerken met opleidingsinstituten, overheid en wetenschap. Een van de oplossingen die hij ziet, is dat ondernemers intern hun bedrijfsvoering kritisch onder de loep nemen. Dit heeft er bij Pater Broersen enkele jaren terug geresulteerd in een reorganisatie, waarbij de hele bedrijfsstructuur op de kop ging. De teeltafdeling heeft per gewasgroep een teeltspecialist, een fauna-beheerder, drie adviseurs en een hoofd gewasbeschermer. “In meetings komen die bij elkaar om te zien welke luizen ze zien en hoe ze eruit zien.”
Volgens Peter Groot Koerkamp van Wageningen Univerity and Research is de mens vooralsnog een onmisbare factor. Maar hij ziet ook dat er op het gebied van gewasinspectie ontwikkelingen zijn die bijdragen aan hogere efficiency. “Ontwikkelingen die zorgen dat je de mensen niet overbodig maakt, maar die de mens wel maximaal kunnen ondersteunen om met alle beschikbare data op bedrijfsniveau en gewasspecifiek de juiste beslissingen te nemen.”
Deze podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcast/Itunes. Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Vergeet niet om je te abonneren, te liken en te delen!