Smart Farming
Bodem
Podcast

De Boer Op #5: Jochem van der Starre, innovatie en robotisering in veeteelt

In deze aflevering van onze Synergia podcastserie ‘De Boer Op’ vertelt melkveehouder Jochem van der Starre over de maairobot en wat dat betekent voor de ontwikkelingen in zijn bedrijf. Gaan de koeien nog wel naar buiten nu het gras naar ze toe komt? Zit Jochem nog wel op de trekker? Wat zijn de voordelen van de robot en zijn er ook nadelen?

Jochem Van der Starre hoeft niet meer heen en weer te rijden met de tractor, maar vertrouwt op de Lely Exos voor het groen voeren van zijn 180 melkkoeien. Vanaf het grasland rondom de boerderij brengt de autonoom werkende robot het gemaaide gras direct naar de stal, om het te doseren in het voersysteem. Vervolgens gaat hij zichzelf laden met stroom en vloeibare kunstmest, om vervolgens een volgende rit te kunnen doen. Maaien, voeren en bemesten gebeurt dus met één apparaat.

Naast dat de robot een besparing oplevert in termen van werkuren, heeft het ook bijkomende voordelen. Een van de voordelen is dat de maai- en voerrobot het gras als het ware afknipt, op een manier die volgens Jochem goed vergelijkbaar is met het grazen van een koe. Doordat het gras hierbij niet beschadigd raakt, is er sprake van snellere hergroei. Dit vertaalt zich in een hogere opbrengst. Daarbij komt dat hij het gras relatief jong kan maaien, waardoor het een hogere voedingswaarde heeft. Op die manier kan Jochem naar eigen zeggen veel op krachtvoer besparen.

Ook in deze vijfde aflevering reageert hoogleraar Bio Systems Enginering en projectleider Synergia, Peter Groot Koerkamp op de innovatie. Kun je de maairobot bijvoorbeeld inzetten bij strokenteelt?

Deze podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcast/Itunes. Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Vergeet niet om je te abonneren, te liken en te delen!

Fotogalerij – Jochem van der Starre, veeteelt

Meer nieuws

Werken en leren

Verdienen met natuurinclusief melkveehouden? Oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk

Hoe kun je op een duurzame manier toch een boterham verdienen? Daarover ging het op 30 januari tijdens het ‘schuurgesprek’ Natuurinclusief Melkveehouden. Melkveehouder Joost Samson deelde zijn ervaringen, terwijl studenten...

Energie

Fieldlab H2 in Agri op bezoek bij pilotlocatie voor productie groene waterstof

Efficiënte productie van waterstof met fluctuerende, hernieuwbare energie. Met die belofte baart het Nederlandse bedrijf XINTC nationaal en internationaal veel opzien. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden ging 30 januari een...