Wie zich bezighoudt met innovatie, ontkomt er niet aan dat er in het proces ook dingen mislukken. Laat je daardoor echter niet weerhouden! Sterker, je leert juist het meeste van je mislukkingen. Heel in het kort was dat donderdag 19 oktober de boodschap van professor Paul Iske op het Greenport NHN jaarcongres.

Ruim 120 gasten waren aanwezig in de vroegere veilingzaal van CNB in Bovenkarspel. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer verzorgde het openingswoord. Waarbij hij de kans greep om zijn waardering uit te spreken voor de innovatiekracht van de agrisector in het algemeen en onze regio in het bijzonder. Dat we in veel opzichten voorop lopen schept hoge verwachtingen, om daaraan te voldoen is wel 'een uitdaging'.

Verduurzaming

Wethouder Nico Slagter heette de bezoekers van harte welkom namens de gemeente Stede Broec. De aanblik van een volle veilingzaal riep bij hem mooie herinneringen op: 'Als deze zaal zo vol zat met handelaren, wist je als kweker zeker dat je een goede prijs kreeg." Jos Duin nam de gasten vervolgens mee in een presentatie over wat het koel- en preparatiebedrijf zoal doet. In de bedrijfshallen van CNB draait alles om het koelen en prepareren van bloembollen, waarbij veel aandacht tegenwoordig uitgaat naar verduurzaming.

Paul Iske benadrukte dat mislukken onlosmakelijk deel uitmaakt van innovatie. Belangrijk is dat ondernemers niet alleen kijken naar successen, maar juist hun best doen om te leren van hun mislukkingen en hierover ook durven te praten. Belangrijk is wel dat je werkt vanuit een visie, geen onnodig grote risico's neemt en je best doet om te slagen. Als het dan toch mislukt, is dat waardevolle kennis "Profiteer van je faalkosten door lessen te trekken uit gebeurtenissen en wees bereid om die lessen met anderen te delen."

Panelgesprek

Afsluiter van de dag was een geanimeerd panelgesprek onder leiding van Paul Iske, met Bob van der Hout (Rabobank Kop van Noord-Holland), Ryanne Rustenburg (Greenchain), Niels Kreuk en 'bollenjongen' Allan Visser. Als Greenport Noord-Holland Noord kijken terug op een bijzonder mooie middag. Onze dank gaat uit naar de bezoekers, uiteraard alle sprekers, de mensen van CNB, de studenten van Vonk Bloem, Groen & Styling en alle anderen die het jaarcongres 2023 tot een succes hebben gemaakt.

Hieronder een overzicht van foto's die we hebben gemaakt. 

Platform Bloem schreef een mooi verslag dat je hier kunt lezen (content achter slotje).

Bijlage

Meer nieuws

WUR-expert praat telers bij over aaltjesbestrijding in bollenteelt

Aaltjesexpert Leendert Molendijk van de WUR praatte tulpentelers en -broeiers vorige week bij over ...

Waterstoftrekker komt dichtbij, maar is nog niet binnen handbereik

Waterstof biedt kansen om de CO2-uitstoot terug te dringen en agrarische bedrijven verder te...

Greenchain NH van start: samenwerken aan versterken innovatiekracht agrifood

Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23...