Bodem
Greenchain
Video

Fieldlab Bol: de toekomst van bloembollenteelt

Het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld bevindt zich in Noord Holland Noord. Dit mooie landschap vol kleurrijke bloemen is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een broedplaats voor innovaties op het gebied van duurzaamheid in de teelt.

In Fieldlab Bol werken bollentelers samen met diverse partners aan de ontwikkeling van nieuwe, duurzame teeltsystemen. Het doel? Bloembollen telen die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en duurzaamheidsstandaarden. Iedereen, van kwekers tot handelaren, doet mee.

Uitdagingen en innovaties

Onderzoek in de agrarische sector is afhankelijk van de seizoenen. Dit betekent dat elke nieuwe methode zorgvuldig getest moet worden binnen een beperkte tijd. Veranderende weersomstandigheden, zoals het natte voorjaar van dit jaar, maken het extra uitdagend. Toch gaan ze door, want innovatie vraagt om flexibiliteit en doorzettingsvermogen.

Inspirerende vooruitzichten

Deelnemer Thijs van den Berg van Boltha verwacht dat de komende vijf jaar meer inzichten zullen brengen dan de afgelopen vijftig jaar. Boltha BV gebruikt bijvoorbeeld een Laserweeder voor mechanische onkruidbestrijding. Deze robuuste machine herkent en vernietigt onkruid met een laserstraal, zonder gebruik van chemische middelen. In Amerika wordt deze techniek al succesvol toegepast, en nu ontdekken ook onze bollentelers de voordelen.

Daarnaast werken bedrijven zoals Kapiteyn Horticulture aan de veredeling van sterkere gewassen, en hebben de neven Mark en Joris Teeuwen een manier gevonden om de grond te ontsmetten zonder chemische middelen. Met elke stap die we zetten, komen we dichter bij een volledig duurzame bloembollenteelt. Fieldlab Bol laat zien dat samenwerking en innovatie de sleutels zijn tot succes.

Meer nieuws

Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

Feestelijke kick-off: Samen op weg naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw

Microsoft, Greenport NHN en LTO Noord gaven op vrijdag 5 juli de aftrap van een nieuw 12-jarig innovatieprogramma. Met aanzienlijke investeringen en betrokkenheid van boeren en diverse stakeholders als BO...

Kennissessie Groene Tulp en Fieldlab Bol
Bodem
Greenchain

Stakeholdermiddag praat bestuurders bij over duurzame inzet van bollensector

Water, biodiversiteit en omgeving waren de thema’s tijdens een goedbezochte bijeenkomst voor stakeholders van de bollensector. De middag was georganiseerd vanuit de projecten Groene Tulp en Fieldlab Bol vanuit de...