De reacties van de circa vijfentwintig delegatieleden (onder andere afkomstig van Loonbedrijf Sturm-Jacobs, Rainbow Colors, BNR-Energy, Vertify, New Energy Coalition en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord) waren enthousiast. Unaniem was de conclusie dat XINTC een unieke elektrolyser heeft ontwikkeld die zich bij uitstek leent voor decentrale productie van waterstof, met rechtstreekse voeding uit fluctuerende energiebronnen zoals wind en zon. Over de installatie later meer, interessant is ook om meer te weten over de achtergrond van XINTC.
Van bedrijfslocatie naar zonnepark
![](https://www.greenportnhn.nl/wp-content/uploads/2025/02/IMG_1746-1024x768.jpg)
en centrale rol in de ontstaansgeschiedenis, vertelde business development manager Thorsten Holtmüller (foto), speelt de familie Van den Bosch – van Bosch Beton in Kootwijkerbroek. Toen dit bedrijf een paar jaar geleden verhuisde, kwam het terrein vrij. De familie stelde vervolgens voor om de vrijkomende locatie te benutten voor een zonnepark. Het gemeentebestuur van Kootwijkerbroek zag dit zitten en zo startte eind 2022 het bouwtraject van wat nu Zonnepark Branderwal heet: een park met meer dan 40 duizend zonnepanelen dat 7 duizend huishoudens van stroom voorziet.
Maar Bosch Beton wilde nog een stap verder. De ambitie van de betongigant is om te verduurzamen, waarbij de aandacht onder meer uitgaat naar het uitstootvrij maken van het zware transport. Holtmüller: “Vrachtverkeer met dieselmotoren wordt in toenemende mate aan banden gelegd. Elektrificatie van het transport is voor het Bosch Beton geen realistische optie. Gelet op de transportafstanden en het laadgewicht is waterstof de aangewezen energiedrager.”
Legoblokjes stapelen
Via het bedrijf Energeion – een werkmaatschappij van de familie en eigenaar van het zonnepark – werd er onder andere geïnvesteerd in XINTC: een startup uit Delft/Eerbeek die zich toelegt op de ontwikkeling van een schaalbaar elektrolysersysteem. Het techbedrijf ontwikkelde een gasmodule, ook wel stack, die volledig bestaat uit plastic onderdelen. Bij de ontwikkeling ging veel aandacht naar de robuustheid van het systeem en de wens om waterstof te produceren tegen lage prijs.
![](https://www.greenportnhn.nl/wp-content/uploads/2025/02/IMG_1750-1024x768.jpg)
Het produceren van groene waterstof met behulp van elektrolyse is nog steeds kostbaar. Dat komt onder andere doordat deze systemen zeldzame en kostbare metalen bevatten, zoals iridium en platinum. Grondstoffen die bij XINTC ontbreken. Dankzij de toepassing van de innovatieve gasmodules is XINTC naar eigen zeggen in staat om systemen te bouwen in iedere gewenste capaciteit en op iedere denkbare locatie. Holtmüller: “Je kunt het systeem zien als het stapelen van legoblokjes. Je kunt op- en afschakelen al naar gelang het aanbod van hernieuwbare energie.”
Vervolggesprekken
![](https://www.greenportnhn.nl/wp-content/uploads/2025/02/IMG_1758-768x1024.jpg)
Dankzij de modulaire opbouw kan de productie flexibel meebewegen met pieken en dalen. Met behulp van slimme elektronica volgt de elektrolyser de opbrengst van het zonnepark. Het systeem produceert dan waterstof op de momenten dat het zonnepark teveel stroom levert om terug te leveren aan het net. Vanuit de stacks gaat de waterstof naar een koepelvormige buffer waar het verder wordt gezuiverd. Aan het eind staat een compressor die waterstof op druk brengt (tot 700 bar). De waterstof kan vervolgens gebruikt worden als schone energiedrager voor zwaar transport, zoals vrachtwagens en schepen, maar ook als emissievrije brandstof of grondstof voor de industrie.
XINTC verwacht de eerste installaties nog dit jaar te leveren aan afnemers. Of daar ook afnemers bij zitten in de agrarische sector in onze regio, valt niet te zeggen. Wel zeker is dat er tijdens ons bezoek afspraken werden gemaakt voor diverse vervolggesprekken. In Fieldlab H2 in Agri zal deze mooie ontwikkeling van Nederlandse bodem ongetwijfeld verder worden bestudeerd.
Dit project wordt medegefinancierd door EFRO – Kansen voor West.