Op verzoek van Jan van Run, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland,  is er afgelopen woensdag een bijeenkomst georganiseerd waarbij de gedeputeerde en zijn beleidsmedewerkers van gedachten wisselden over het effect van verstrekte subsidies vanuit de provincie. Regionale investeringssubsidies zijn door de provincie verstrekt aan de projecten GreenTech NHN (GreenPort NHN, Clusius), Vis op het droge! (Youmanitas) en Sla op water (Botman Hydroponics).

Na een hartelijk ontvangst door vestigingsdirecteur Els Welbedacht, hebben diverse mensen in een presentatie de projecten toegelicht.  Zo begon Nancy Boterblom, projectleider van GreenTech NHN, over het belang van verdere versterking en borging van de regionale samenwerking tussen bedrijven en mbo-instellingen (Clusius College en Horizon College) om in te kunnen spelen op de vraag naar personeel in agrarische en technische sector. Met stage-carrousels docentstages, floormeetings en masterclasses worden de onderwijsprogramma’s inhoudelijk verrijkt en zullen studenten eerder in contact komen met agrarische ondernemers uit GreenPort NHN. Van Run onderschreef het belang van eenduidigheid in de visie bij Provincie NH op de samenwerking tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Van Run was zichtbaar verrast en vond het van groot belang te zien  dat  subsidiegeld optimaal ingezet wordt. 

Tijdens de presentatie van het project “Vis op het droge” kwam een heuse kok met twee Clusius leerlingen een hartig viskoekje aanbieden. Een van de vele gerechten die van meerval is gemaakt. Gino Smit is ondernemer in Aquaponics en heeft met een creatieve presentatie een onuitwisbare indruk gemaakt. Aquaponics is het combineren van visteelt en plantenteelt waarbij zeer duurzaam met meststoffen, energie en water wordt omgegaan. Gino maakt zich al jaren hard om deze teeltmethode bij het grote publiek onder de aandacht te brengen met zijn onderneming Youmanitas.

Het derdeGedeputeerde Jan van Run laat zich informeren over innovatieve projecten ClusiusLab project “Sla op water” wordt geleid door Jan Botman (Botman Hydroponics). Jan is ontwikkelaar van nieuwe teeltsystemen voor teelt op water. Met zijn expertise zullen  studenten van het Clusius College in aanraking komen met de laatste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van telen op water. Docent Peter Maurits:” Onze studenten vinden het prachtig als zij in een kleine demonstratie-opstelling aan de knoppen mogen draaien; een uitgelezen kans om het “nieuwsgierigheids-gen” in de student aan te wakkeren!

De bijeenkomst werd afgesloten met een culinaire traktatie door de VMBO leerlingen Nina en Lydia, die onder begeleiding van de koks een heerlijk curry presenteerden met meerval.

AgriTech Campus wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Noord-Holland.

Meer nieuws

WUR-expert praat telers bij over aaltjesbestrijding in bollenteelt

Aaltjesexpert Leendert Molendijk van de WUR praatte tulpentelers en -broeiers vorige week bij over ...

Waterstoftrekker komt dichtbij, maar is nog niet binnen handbereik

Waterstof biedt kansen om de CO2-uitstoot terug te dringen en agrarische bedrijven verder te...

Greenchain NH van start: samenwerken aan versterken innovatiekracht agrifood

Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23...