Clusius College Alkmaar heeft de gouden Schoolkantine Schaal 2017 van het voedingscentrum verdiend. Met de Schaal kan het Clusius laten zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. De kantine presenteert gezondere producten aantrekkelijk en opvallend. De gemakkelijke keuze is nu vooral gezond, en lekker natuurlijk!

De schaal werd woensdag 20 december feestelijk uitgereikt in het atrium van de school, door directeur Wim van Reenen en mbo ambassadeur Sil de Weerd. De Weerd, die vorige maand werd verkozen tot vertegenwoordiger van alle mbo’ers van Nederland, studeert Voeding & Voorlichting aan het Clusius College in Alkmaar. Gezonde voeding en de voorlichting hiervan aan jongeren zijn de voornaamste drijfveren van de ambassadeur. In zijn rol als nationale mbo ambassadeur schuift hij bijvoorbeeld aan op het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport om mee te denken over het Nationaal Preventieakkoord.

Met de gouden Schoolkantineschaal komt naam school tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. Uit gedragskundige onderzoeken blijkt dat kantinebezoekers vaker verstandig kiezen als het aanbod vooral uit gezonde producten bestaat.

Het Clusius College heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken, aan de hand van nieuwe, verbeterde richtlijnen, de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. Om een Gouden Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een kantine voldoen aan diverse voorwaarden. Zo biedt de kantine groente en fruit aan en bestaat minstens tachtig procent van het aanbod uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten voor de hand liggend, door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren. De kantine besteedt ook aandacht aan het stimuleren van water drinken. De school heeft deze aanpak in het beleid verankerd.
 

Meer nieuws

Erna Steenhuis

Greenportret: Erna Steenhuis

Met Erna’s achtergrond in management, marketing en communicatie weet ze niet alleen áchter de...

FICA Summer Event 2021

Groen gebak, Aahminozuren!, Bean me Up, Pulp Vision en "Groenten en Cressen: Het medicijn...

Inschrijving BBL opleiding Food Process & Quality geopend

Vorig schooljaar is het Clusius College gestart met de BBL opleiding Food Process & Quality...