Voor een organisatie die niets anders doet dan onderzoeken en kennisdelen lijkt deelname in een project als Efro Evergreen misschien gesneden koek, maar dat ziet directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk toch anders. Johan: “Wat mij betreft is EFRO Evergreen een goed voorbeeld van een meer dan geslaagd project. Ik moet zeggen dat ik in het begin vooral uitdaging zag in het bij elkaar brengen van de veelheid aan deelnemers en projecten, maar het is ontzettend goed gestroomlijnd. Fijn, want zo kun je aandacht geven aan dat waar het eigenlijk altijd om moet gaan: de inhoud. Als groep hebben we echt onze schouders eronder gezet.”

Voortbouwen op hoogtepunten

Nu formeel gezien het eind in zicht komt is het tijd om de balans op te maken. Johan: “Logischerwijs hebben dit soort projecten een kop en een staart. Hoewel we tot bruikbare inzichten en verbindingen zijn gekomen, wil je het liefst onafgebroken verdergaan. Dat komt onder andere door het feit dat je met sommige onderzoeken maar één waarneming per jaar hebt: één oogst is één waarneming. En pas bij meerdere waarnemingen kun je vergelijkingen maken. Je wilt dus altijd méér. Binnen de drie thema’s akkerbouw, bollenteelt en teelt op water hebben we allerlei projecten en programma’s vormgegeven. Tegen het einde van de looptijd haal je dan de hoogtepunten eruit en daar gaan we mee verder. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van groenbemesters in de bloembollen en groenteteelt. Op basis van resultaten van dat onderzoek wil de akkerbouwsector daar nu ook mee aan de slag. Dat is een mooie, concrete uitkomst en exemplarisch voor het toegepaste onderzoek dat we doen.”

Nu met EFRO Evergreen een stevige basis is gelegd met inzichten in hoe we zorgvuldig kunnen omgaan met beschikbare grondstoffen, bekijkt Proeftuin Zwaagdijk hoe nu verder. “Op papier loopt een project misschien af, maar wij staan natuurlijk niet stil. Sterker nog, dit soort projecten geven weer de energie om op volle kracht vooruit te gaan!”

Johan Kos
Directeur Proeftuin Zwaagdijk

 

Magazine 

Ter afsluiting van het project is een deel van de ervaringen en verhalen gebundeld in een magazine. Wilt u een exemplaar van het magazine ontvangen? Vul hier het formulier in. 


Image

Meer nieuws

Erna Steenhuis

Greenportret: Erna Steenhuis

Met Erna’s achtergrond in management, marketing en communicatie weet ze niet alleen áchter de...

FICA Summer Event 2021

Groen gebak, Aahminozuren!, Bean me Up, Pulp Vision en "Groenten en Cressen: Het medicijn...

Inschrijving BBL opleiding Food Process & Quality geopend

Vorig schooljaar is het Clusius College gestart met de BBL opleiding Food Process & Quality...