Bloemkoolveredelaar Siem Groen: “Techniek is een middel, kwaliteit het doel”

Al 25 jaar lang staat zijn werk bij Syngenta in het teken van bloemkool: een koolsoort die voor Siem Groen geen geheimen meer heeft. Hoewel…als veredelaar zoekt hij nog altijd naar manieren om rassen te versterken en teeltopbrengst te vergroten. En dat valt op. Zo werd hij in 2019 uitgeroepen tot een van de most innovative breeders in the european seed sector. Een prachtige benoeming zo tegen het eind van zijn loopbaan, want in december 2020 gaat Siem met pensioen.

 

Siem: “Als veredelaar werk je aan de ontwikkeling van nieuwe hybriden, met als doel te komen tot hogere opbrengsten en betere resistentie tegen ziekten, maar bijvoorbeeld ook aan bloemkoolhybriden met (nog) meer voedingsstoffen en vitamines. Vanuit Enkhuizen gaan onze bloemkolen de hele wereld over. De zomerbloemkool die we in West-Friesland op het land zien, zo van eind mei tot half november, wordt grotendeels veredeld bij Syngenta.”

Siem werkt nu een kwart eeuw als bloemkoolveredelaar, maar hij begon maar liefst 43 jaar geleden al bij Syngenta. “Eerst als assistent-veredelaar, ik hielp bij het selecteren van de gewassen. Langzamerhand ben ik doorgegroeid naar het werk als veredelaar. Maar welke rol je ook hebt, in dit werk is geen dag hetzelfde. Sowieso beweeg je natuurlijk met de seizoenen mee. In de winter is er veel kantoorwerk, bij veredelen hoort veel administratie, waaronder het voorbereiden van proeven. In het voorjaar en de zomer zijn we veel op het land te vinden. De geselecteerde planten worden gemerkt met stokjes; die nemen we dus mee voor de volgende fase. We selecteren steeds óf de in onze ogen beste hybride, dus eindproduct, óf de beste van een ouderlijn, dus de zogenaamde vader of moeder van een hybride soort. De geselecteerde kooltjes nemen we mee naar het lab om plantjes van te kweken. Het is een constante zoektocht naar verbetering van zowel je eigen rassen als de rassen van anderen. Zodra de gebruikswaarde van een bepaalde plant groot genoeg blijkt te zijn wordt deze geïntroduceerd als nieuw ras.”

Witblijvende bloemkool

Een verbeterd ras klinkt goed, maar waar zit ‘m dat nou precies in? Siem: “Bij ziekteresistentie gaat het met name om knolvoet, een schimmelziekte. Daarnaast proberen we om het de tuinders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat gaat dan vooral over arbeidskracht. Vroeger werden de kolen handmatig afgedekt met afgebroken blad, om de kolen te beschermen tegen de invloed van de zon. Men wil dat de kolen zo wit mogelijk blijven. Tegenwoordig gebeurt dat toedekken machinaal – de bladeren worden letterlijk aan elkaar genaaid. Maar als de kool vanuit zichzelf wit genoeg blijft hoeft er niets meer te worden toegedekt en dat scheelt werk. Belangrijk, want er heerst schaarste: het is lastig om personeel te vinden. En dan zijn er nog de hybriden waar het puur gaat om gewicht. Die zijn onder andere erg gewild in België, waar vooral diepgevroren bloemkool wordt verkocht. Dat gebeurt op gewicht, dus hoe zwaarder de kool zelf al is, hoe meer deze opbrengt omdat je per hectare dus ook meer gewicht oogst.”

Door de tijd heeft de veredeling een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Siem: “In de jaren ’70 moest werkelijk alles handmatig worden ingevoerd. Het stikte van de lijsten en briefjes overal. De invloed van hedendaagse techniek is enorm, niet alleen wat betreft administratie. We werken tegenwoordig met zogenaamde moleculaire merkers: je kunt aan de moleculaire gegevens al zien met welke plant je wel of niet verder gaat en dan hoef je de volwassen plant zelf niet eens te zien. Maar uiteindelijk is techniek een middel en kwaliteit het doel. Het geeft enorm veel voldoening om aan kwaliteit te werken. En voedsel, in dit geval bloemkool, is zowel een hype als een eerste levensbehoefte. De wereldbevolking groeit en dus is er voldoende voedsel nodig. Daarnaast willen we beter, gezonder en duurzamer eten. Al met al is voedsel een meer dan boeiend thema. Om tot verkoopbare bloemkool te komen heb je zaadbedrijven, kassen, laboratoriums en het land nodig, nog afgezien van afnemers, verkopers en natuurlijk de consumenten. Daarom is het ook zo’n mooi werkgebied, de veredeling en alles wat erbij komt kijken. Je kunt alle kanten op.”

 

Naast de benoeming in 2019 is Siem met name ook trots op het bloemkoolras Clarina. Siem: “Deze was in eerste instantie bedoeld voor het verder ontwikkelen van knolvoetresistentie, voor de Belgische markt. Via een omweg is deze soort alsnog in Nederland naar voren gekomen en uitgegroeid tot het beste ras in ons land. Het leuke is dat ik tijdens een rondje fietsen nu hele velden met Clarina’s tegenkom.”

 

 

Tot slot: elke week bloemkool op tafel? “Jazeker! Harstikke gezond. Je hebt er allerlei recepten voor en je kunt er van alles mee doen, maar gewoon met een schep aardappelen smaakt mij toch het beste.”

Meer nieuws

Erna Steenhuis

Greenportret: Erna Steenhuis

Met Erna’s achtergrond in management, marketing en communicatie weet ze niet alleen áchter de...

FICA Summer Event 2021

Groen gebak, Aahminozuren!, Bean me Up, Pulp Vision en "Groenten en Cressen: Het medicijn...

Inschrijving BBL opleiding Food Process & Quality geopend

Vorig schooljaar is het Clusius College gestart met de BBL opleiding Food Process & Quality...