Innovatief werken met kruiden

Potkruiden zoals basilicum, bieslook, koriander en munt van goede kwaliteit telen op duurzame wijze. Dat doet het familiebedrijf Buysman Kruiden al jaren met succes. Bestrijdingsmiddelen gebruiken ze niet, wel is er een uitgekiend licht- en klimaatplan.

>>Buysman Kruiden uit Andijk is genomineerd voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 25 maart via www. https://www.agrarischondernemer.nl/stemmen/

De West-Friese familie Buysman was al generaties actief in de vollegrondsgroenteteelt toen zij zich begin jaren tachtig verdiepte in bieslook. In eerste instantie als experiment, vertelt Piet Buysman (64). “We hebben een paar honderd bieslookpollen tussen de bloemkolen geplant.” Bieslook is een tweejarig gewas dat in het eerste jaar buiten wordt geteeld. In de herfst worden de planten gerooid en ingevroren, daarna opgezet in potten.

In een schuur plaatsten de telers de bieslook in een groeicel met vijf lagen boven elkaar. “Vertical farming lijkt iets van de laatste jaren, maar wij zijn er al in 1983 mee begonnen”, zegt Buysman. “We waren ook één van de eerste bedrijven die gebruikmaakten van led als groeilicht.”

De bieslookteelt was het begin van een groter assortiment kruiden. Piet en zijn broers Jos, Louis en neef Vok zagen een goede afzetmarkt voor kruiden als basilicum, munt en koriander. De kas van 1.500 vierkante meter waarin ze begonnen, groeide uit tot 11.000 vierkante meter. Ze hebben een afzet van 1,5 miljoen kruidenpotten per jaar en zijn daarmee in grootte de tweede leverancier in Nederland.

Elf soorten kruiden

Zorgen voor een goede kwaliteit, duurzaam werken en innovatief denken zijn uitgangspunten in de bedrijfsvoering. De elf soorten kruiden hebben elk hun eigen voorkeuren. Basilicum – goed voor 50% van de afzet – heeft als tropisch gewas behoefte aan warmte, terwijl voor peterselie de verwarming Innovatief werken met kruiden Potkruiden zoals basilicum, bieslook, koriander en munt van goede kwaliteit telen op duurzame wijze. Dat doet het familiebedrijf Buysman Kruiden al jaren met succes. Bestrijdingsmiddelen gebruiken ze niet, wel is er een uitgekiend licht- en klimaatplan. wel een tandje lager kan. Om elke plant zo goed mogelijk te laten groeien, hebben ze zeven aparte afdelingen met een verschillend licht- en klimaatplan. De bieslookteelt gebeurt in de schuur.

Ze zetten sluipwespen en roofwantsen in om ziekten en plagen te voorkomen. Gewasbescherming gebruiken ze niet, ook niet biologisch. “Giftige stoffen komen ook in biologische middelen voor en horen niet bij duurzame productie”, verklaart Buysman. Om duurzaam te kunnen werken, verwarmen de telers hun kassen gedeeltelijk met aardwarmte. Het water dat de kruiden krijgen, vangen ze telkens op om het opnieuw te gebruiken. Een deel van de energie die ze verbruiken, wekken ze op met 300 zonnepanelen. Een duurzaam systeem van ledverlichting bespaart 40% op het stroomverbruik. In de toekomst wil de familie Buysman gasloos werken: “Het liefst zouden we nu al overstappen op waterstof, wat kan met de bestaande ketel. Maar dan moet de prijs van waterstof wel omlaag.”

Trends

De ondernemers leveren hun kruiden in potten en potmaten die de klant wil. In hun afzetmarkt is het belangrijk in te spelen op trends en dus kijken ze elk jaar goed naar nieuwe kleuren en verpakkingen. De potten gaan naar supermarkten als Dekamarkt en Deen, naar markten en groentespeciaalzaken.

Buysman Kruiden levert ook aan kleinere initiatieven zoals het Amsterdamse Hrbs, dat via kruidenabonnementen hotels, musea en kantoren van bijvoorbeeld verse munt voor de thee voorziet. “Dit is een concept waarbij zo min mogelijk verpakkingen worden gebruikt en waarbij de kweektray bijvoorbeeld wordt hergebruikt”, legt Buysman uit.

Zelf komen de ondernemers ook met nieuwe initiatieven, zoals een ‘kruidenboeket’ als variant op een bos bloemen, dat via hun webwinkel te bestellen is en per post wordt afgeleverd.

Acht firmanten

Buysman Kruiden is een bedrijf met acht firmanten uit twee generaties Buysmannen. Allemaal hebben ze hun eigen taken. “De een doet vooral administratie en verkoop, de ander is bezig met het klimaat. Zelf richt ik me op het zaaiproces”, zegt Piet Buysman. In de toekomst nemen de vier jongste ondernemers Erik, Mark, Paul en Jeroen de kruidenkwekerij over. Daarmee staat de vierde generatie Buysman aan het roer.Bron: website agrarisch ondernemer van het jaar 

Meer nieuws

WUR-expert praat telers bij over aaltjesbestrijding in bollenteelt

Aaltjesexpert Leendert Molendijk van de WUR praatte tulpentelers en -broeiers vorige week bij over ...

Waterstoftrekker komt dichtbij, maar is nog niet binnen handbereik

Waterstof biedt kansen om de CO2-uitstoot terug te dringen en agrarische bedrijven verder te...

Greenchain NH van start: samenwerken aan versterken innovatiekracht agrifood

Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23...