'Iedereen bij Monsanto weet hoe voedsel gemaakt wordt. Het is onze business. Dat doen we op basis van structuur, regels en 'freedom to operate'. We krijgen vaak te maken met negatieve gevoelens van mensen. Veel mensen weten niet, dat wij nog nooit zó weinig chemicaliën hebben gebruikt. We werken secuurder dan ooit.' Zaadveredeling is de core business van Monsanto. De Amerikaanse landbouwmultinational is wereldwijd actief en ook gevestigd in Enkhuizen.

Pioniers in groentezaden

Monsanto is de huidige eigenaar van het oorspronkelijk in Enkhuizen gevestigde Royal Sluis, opgericht door de nakomelingen van Nanne Jansz. Groot (1771-1855). Nanne was pionier van de zaadhandel in West-Friesland. En die authentieke zaden van groenten uit de achttiende eeuw zijn nog steeds onderdeel van het archief met zaden dat bij het huidige Monsanto ligt. Daar zorgen ze er wel voor dat ze deze bijzondere zaden goed bewaren. Het is de bron van alle zaden die je in de fabriek in Enkhuizen vindt. Het pionieren zit ook in de genen van Monsanto, een innovatief en vernieuwend biotechnologisch bedrijf.

Hoezo kan ik dat niet? De restorative attitude

Cees is niet altijd zo betrokken geweest met zaden, hij is als jonge man begonnen met een metseldiploma. In de bouw heerste toen een mentaliteit die niet goed is voor je motivatie. Steeds is er wel iemand die tegen je zegt: "dat kan je niet". Cees, die veel ambities had, vroeg zich dan onmiddellijk af: "Hoezo kan ik dat niet?". Om vervolgens zijn tanden te laten zien en nog eens extra zijn best te gaan doen om te bewijzen dat hij het wel degelijk kon. Een 'restorative attitude' zeggen de Amerikanen, dat is wat Cees heeft. In staat zijn om je bijeen te rapen en door te zetten. Met halve bezetting de output verdubbelen, dat is wat Cees kan en dat heeft hij bewezen. 

Veiligheid leidt tot betere werkomstandigheden

Sinds Cees bij Monsanto werkt, is er ontzettend veel veranderd. Als zaden worden gestort komen daar grote stofwolken bij vrij. Zo veel dat je elkaar bijna niet meer kunt zien. Als je dat elke dag doet, adem je die stof ook in. Maar zo ging dat vroeger bij het toenmalige Royal Sluis, toen Cees nog werkte als verpakker. Nu lopen we met hem door het immense pand en halen we onze vinger over een machine: geen stof. Nog geen minuscuul beetje. Cees lacht, want dat is wat hij wil: structuur, regels en freedom to operate. Want dat leidt tot betere werkomstandigheden, begrip voor elkaar en elkaars handelen. Een modern bedrijf als dit is ook innovatief als het gaat om veiligheid en arbeidsomstandigheden. Veel zaden dus hier, en regels, maar liever geen stof.

Je komt maar langs als je iets wilt weten

Cees zou graag willen dat meer mensen langskomen in het bedrijf. "We zouden met elkaar kunnen praten over wat hier nu echt gebeurt en niet uitsluitend wat er in de media staat, want dat is behoorlijk eenzijdig. De drempel lijkt hoog, maar je kunt hier makkelijk binnenkomen. Je komt maar langs als je iets wilt weten. Ik beantwoord graag alle vragen en neem je mee door het bedrijf", verteld hij. De zaden die 'droogteresistent' zijn, zijn daar een voorbeeld van. Met een alsmaar groeiende wereldbevolking stijgt de vraag naar zaden. Daarom maken ze bij Monsanto zaden die tegen droogte bestand zijn. Daarmee kunnen boeren in extreem droge gebieden toch zaaien, ook als er weinig water beschikbaar is. Met deze veredelde zaden boeken ze momenteel goede resultaten en ondersteunen daarmee het WEMA-programma, Water Efficient Maize for Africa.

In Afrika is het extreem droog. Driekwart van de droogtes treffen het continent. Driehonderdmiljoen Afrikanen zijn afhankelijk voor hun voedsel van de gewassen die verbouwd worden in Afrika zelf. Monsanto maakt zaden die tegen extreme droogte en insecten bestand zijn. 

Water Efficient Maize for Africa

In Afrika is het extreem droog. Driekwart van de droogtes treffen het continent. Driehonderdmiljoen Afrikanen zijn afhankelijk voor hun voedsel van de gewassen die verbouwd worden in Afrika zelf. Net zoals droogte zijn insecten een zelfde uitdaging voor Afrika. Het Water Efficient Maize for Africa-project (WEMA) is een partnerschap en wordt geleid door de AATF en gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation, Howard G. Buffet Foundation en USAID. Monsanto draagt hier aan bij door o.a. het leveren van zaden (royalty free) die resistent zijn tegen droogte en insecten, aan alle zaadbedrijven in Afrika.

We wilden het zelf

In het zaadveredelingsbedrijf waar Cees Deen site lead is, staat veiligheid boven alles. Cees: "Het beleid dat we hier hebben, wilden we zelf voeren. Iedereen kwam op een gegeven moment met ideeën en ik loop veel rond, praat met medewerkers en heb gekeken naar hoe mens en machine samenwerken. Wanneer iemand zijn persoonlijke beschermingsmiddel zoals een helm niet opheeft, vraag ik mij af waarom niet. "Dan blijkt bijvoorbeeld dat het niet makkelijk gaat om ergens in te kijken met een helm op, terwijl dat wel verplicht is. Is dat het geval, dan zoeken we met elkaar de meest geschikte beschermingsmiddelen", verteld Cees. In vergelijking met het Amerikaanse bedrijfsleven, moest er in Nederland qua veiligheid de afgelopen jaren nog veel gebeuren. Inmiddels horen we bij de besten in onze business.

Het nieuwe denken duurde even

In het begin van deze interne verandering naar een veilige omgeving, ontstond er veel weerstand. Het duurde een tijd voordat het nieuwe denken doordrong en mensen gingen inzien dat het in hun eigen belang is om een veilige werkomgeving te hebben. En dat er ruimte is om mee te denken, proactief. "Ik denk er altijd eerst even over na en vraag me af waar het door komt dat ik weerstand krijg van iemand", zegt Cees. "Eerst is er de emotie, dan de tijd om erover te praten." Cees voert daarom veel persoonlijke gesprekken want het helpt als je weet wat iemand voor bagage heeft. "Heeft iemand thuis de boel voor elkaar, dan merk je dat op het werk en gaat het goed met iemand", vindt Cees.

Hoi Cees!

Ja, nu is Cees een empathisch man. Dat heeft wel even geduurd hoor, want hij werd vaak geconfronteerd met zijn eigen directheid. Hij heeft geleerd om begripvol te zijn en tijd te nemen voor iemand. Dat merken we ook, want al lopend door de gigantische hallen van het bedrijf, worden we overal aangesproken en zegt iedereen "Hoi Cees!" in het voorbijgaan. Er heerst een bijzondere rust en vrijheid op de werkvloer, die ondanks of juist dankzij de regels van veiligheid zijn ontstaan. Monsanto in Enkhuizen heeft een hoge score als het gaat om betrokkenheid van medewerkers. Het ziet ernaar uit dat iedereen het prettig vindt om hier te werken. En dat zien ze op het hoofdkantoor in Creve Coeur (Missouri, V.S.): de fabriek in Enkhuizen is al meermaals beloond vanwege het veiligheidsbeleid.

Ruikt lekker en niet geheimzinnig

Cees neemt ons mee door de hele fabriek. Geen hal slaat hij over, geen ruimte waar we niet in zijn geweest. Ook de afgesloten ruimtes mogen we in. Waar zaden opgeslagen liggen, waar door hen zelf uitgevonden machines zaden voorbereiden voor behandeling en we mogen in een hermetisch afgesloten ruimte. Nu wordt het spannend. Hier bevinden zich de chemicaliën waarmee zaden worden behandeld. We wachten af tot Cees ons uitlegt wat er hier gebeurt. Hij had onze reactie verwacht. Met een brede grijns legt hij uit dat Monsanto nog maar een fractie van de chemicaliën gebruikt. Vroeger was dat wel anders. Zaadbedrijven gebruikten toen veel meer middelen. Tegenwoordig kunnen bedrijven als Monsanto met veel minder middelen toch effect krijgen. De ruimte met chemische middelen is schoon, maar niet extreem anders dan de andere ruimtes. Het blijkt helemaal niet geheimzinnig; je mag gewoon in en uit lopen.

Een paar productiehallen verder, ruiken we ineens een verdacht frisse geur. We staan op scherp. En weer voor niets blijkbaar, want het is Biotex wat we ruiken. Het wasmiddel waarmee sommige zaden worden gewassen. De hele hal ruikt ernaar, alsof we in een wasserette zijn. De Biotex-dozen hoog opgestapeld.

Een kwestie van doen

'Environment, Safety and Health'. Dat zijn de ambities van Cees. Want een veilige en gezonde omgeving is fundamenteel voor de medewerkers en de organisatie. Nooit zou hij meer terug willen naar de oude situatie, toen Royal Sluis nog een familiebedrijf was. Hij vindt deze nieuwe innovatieve wereld veel gunstiger en wordt enthousiast van ontwikkelingen en vernieuwingen. Het mooiste compliment wat hij kan krijgen van medewerkers: "Er verandert hier nooit wat." En als niemand het merkt, dan heeft het verandermanagement goed gewerkt. Cees heeft zelf op de werkvloer gewerkt. Hij is begonnen als verpakker en weet dus uit eigen ervaring hoe je soms je collega niet eens meer kon zien door het stof. Dat nooit meer.

Zo'n tien jaar geleden zijn ze gestart met de focus op veiligheid. Tot in het extreme. Ze begonnen met kleine ongelukjes registreren. Toen bleek dat het er ontzettend veel waren; die hadden ze kunnen voorkomen. Nu, als Monsanto, is alles inzichtelijk en kun je er naar handelen. "Vaak is het gewoon een kwestie van doen", meent Cees.

Data is iets van de nieuwe generatie en daarom hebben we ze hard nodig. Data scientists zijn gewild bij Monsanto.

Nieuwe generatie houdt van data

Het moderne bedrijf heeft ook aantrekkingskracht op jong talent. Cees vindt dat jonge mensen zich steeds bewuster zijn van wat ze eten. Ze willen weten wat er in voedingsproducten zit en met die interesse kiezen ze ook steeds vaker voor een studie in die richting. Dat geldt echter niet voor data scientists. Die zijn veel moeilijker te vinden. Het zijn mensen die zich bezighouden met data en analyse. Er zijn nu zo veel gegevens beschikbaar over bijvoorbeeld grondsoorten, vochtigheid, droogte en klimaat. Door het koppelen van die gegevens kan Monsanto extra service verlenen aan telers. Cees: "Data is iets van de nieuwe generatie en daarom hebben we ze hard nodig".

Heel Nederland tot Seed Valley omdopen

Er werken zo'n honderdvijftig mensen bij Monsanto in Enkhuizen, zestig tot zeventig procent komt uit de buurt. Cees vindt dat ze als bedrijf iets terug kunnen doen voor de samenleving, in Enkhuizen. Ze maken ook gebruik van het gebied. Cees: "Persoonlijk zou ik er geen problemen mee hebben als heel Nederland tot Seed Valley omgedoopt zou worden, om zo internationaal nog meer te kunnen betekenen." 

Bron: regiohollandbovenamsterdam.nl

Meer nieuws

chitroen

Winnende Challenge Ondernemen groep Chitroen maakt het waar tijdens het jaarlijkse FICA Winter Event

Chitroen wil van zoet broodbeleg iets gezonds maken.
Gemengde zijstromen

Vouchers voor innovaties tegen voedselverspilling

Innovaties die voedselverspilling tegengaan kunnen in aanmerking komen voor een financiële bijdrage.

POP3 project precisietechnologie pootaardappelen sluit af met prototype en veelbelovend resultaat

Aardappelteler Henk Geerligs blikt met onderzoekers terug op project en eindresultaat.