‘Kennis voor Verdienvermogen’ sluit af met rapport vol inspiratie voor kringlooplandbouw

Wat hebben we afgelopen twee jaar geleerd in het project Kennis voor Verdienvermogen: Cash naar de Kringloop? De resultaten zijn onmogelijk in een paar zinnen samen te vatten, maar als we dan toch een poging doen: Kringlooplandbouw levert op bedrijfsniveau veel voordelen op, al kunnen die niet allemaal ingezet worden in een sterk op productie gericht voedselsysteem.

Belangrijke bouwstenen voor het realiseren van verdienvermogen voor kringlooplandbouw:

  1. Succesvolle toepassing van kringlooplandbouw vereist een ander soort ondernemerschap van de boer/tuinder
  2. en vraagt om een andere rol van partijen in het systeem, meer gericht op samenwerking tussen schakels (ketenaanpak) op het gebied van duurzaamheid en risicospreiding; en
  3. met gebiedsprocessen waarin de boer/tuinder beloond wordt voor geleverde publieke waarden.

In het eindrapport hebben de onderzoekers dit antwoord verder uitgewerkt. Welke waarden levert kringlooplandbouw? Wat voor ondernemerschap is er nodig? Hoe kan zo’n nieuwe ketenaanpak er dan uit zien? Wanneer is een gebiedsproces succesvol voor het vergroten van het verdienvermogen van kringlooplandbouw? En hoe kunnen we die nieuwe waarden op een jaarrekening krijgen? Ook hebben de onderzoekers gekeken naar de hamvraag: In hoeverre zorgen deze nieuwe waarden en samenwerkingsverbanden voor zwarte cijfers op de jaarrekening? Spoiler alert: het blijft alsnog lastiger dan we zouden willen. Al met al is het een uitgebreid rapport geworden boordevol waardevolle inzichten over het financiële plaatje van verduurzaming van de landbouw.

Meer nieuws

Smart Farming
Energie
Bodem
Water

Finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs en Themaprijs Future-proof technologies 2025 zijn bekend

Op dinsdag 17 december brachten juryvoorzitter Peter Maes en Jeroen Noot een bezoek aan de zes genomineerden om hen te feliciteren. Deze parels van de tuinbouw blinken uit in excellent...

Smart Farming
Greenchain

Studenten, docent-onderzoekers en bedrijfsleven werken samen aan Smart Farming vraagstukken

Tijdens het mini-symposium Smart Farming nam het Lectoraat Robotica van Hogeschool Inholland Alkmaar aanwezigen mee in de meest recente ontwikkelingen binnen de Smart Farming projecten.