Student Chris van de Kuijl (plantenteelt niv 4 Clusius College) doet een onderzoek voor Top Orchid ondernemer Peter Tesselaar naar de bewaarbaarheid van orchideeën tijdens transport van de planten. Voor Tesselaar kwam het goed uit dat Chris zich meldde want er liggen genoeg aan vraagstukken op de plank over het vervoer van het product, de orchidee. 
Dat orchideeën van warmte houden is bekend. Uit onderzoek is gebleken dat donkerte een stressfactor is voor de orchideeën. Tijdens het transport is het geen uitzondering dat de orchideeën meerdere dagen in het donker wordt vervoerd. Als het dag/nacht ritme wordt verstoord, dan treedt er stress op bij de orchidee. Orchideeën die in een stresssituatie terecht komen gaan uit zichzelf ethyleen vormen en ethyleen veroorzaakt onder andere knopval. 

Samen met Ingrid Beentjes (Chrysal) en Gitte ten Hope en Cees Luling (Flora Holland) is er een onderzoeksvraag ontwikkeld die vooral gaat over de invloed van ethyleen op knopval bij de orchidee en of een ethyleenblokker de knopval kan voorkomen. In tenten heeft Chris diverse opstellingen en proeven gedaan en vooralsnog zijn er weinig significante waarnemingen die doen vermoeden dat ethyleen de werkelijke veroorzaker is van knopval. Voor Peter Tesselaar zijn dat zeer interessante resultaten omdat hij dan verder op zoek kan naar de mogelijke oorzaken. Genoeg te doen dus voor een volgende geïnteresseerde student van Clusius College!

Heeft u ook een onderzoeksvraag voor een mbo student? Laat het ons weten en mail naar n.boterblom@clusius.nl.
 

Meer nieuws

[Video] Rooien van aardappelen en lof voor vaststellen nutrientopname

Voor het Agronomie-onderzoek in Zoetwaterboeren zijn op de percelen bij Hoeve Lotmeer onlangs de...
Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.