Smart Farming
Greenchain
Video

Ontwikkeling van precisiespuiten bij teelt gewassen #1: De Uitdaging

In Digital Farming NHN werken we met partners aan de doorontwikkeling van precisiespuiten bij de teelt van gewassen. Om een goed beeld te geven hoe dit project verloopt, maken we een documentaireserie waarin deelnemers over hun ervaringen vertellen. In deel 1 ‘De Uitdaging’ komen bollenteler Stef Ruiter (J.C.J. Ruiter Wever), Sander Dekker (Agrotheek) en Pieter Vlaar (Vertify) aan het woord.

Precisietechnologie

Door gericht te werken, hoeven er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden. Ook het gebruik van kunstmest kan hiermee verlaagd worden. In theorie klinkt dit prachtig maar in de praktijk heeft het best nog wat voeten in aarde. Bij de ontwikkeling van deze precisietechnologie wordt tegen verschillende uitdagingen aangelopen.

De uitdaging

Het is noodzakelijk dat de grond en de planten nauwgezet in beeld gebracht worden. Hier is kennis en specialistische apparatuur voor nodig. Kennis van de grond, kennis van planten en van eventuele ziektes. Dan is actuele informatie van de situatie ter plekke nodig om een weloverwogen beslissing te kunnen maken. Daarom is samenwerking belangrijk met verschillende disciplines en beroepsgroepen. In dit project wordt onder leiding van Greenport NHN en LTO Noord samengewerkt door agrarische bedrijven, een Hogeschool, een onderzoekscentrum, leveranciers van apparatuur en software ontwikkelaars etc.

Deze video ging in première tijdens de Smart Farming Kennisdag, op donderdag 23 februari 2023. Binnenkort volgt deel 2. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via  LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief via het aanmeldformulier.

EFRO logo - medegefinancier door Europese Unie

Meer nieuws

Marit van Boheemen
Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 oktober, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een inspirerende...

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.