Smart Farming
Greenchain
Video

Ontwikkeling van precisiespuiten bij teelt gewassen #2: Dataverwerking

In deel 2 van onze videoserie over het project Digital Farming NHN bespreken we het hoe en waarom van dataverzameling voor precisielandbouw. Welke informatie wordt er zoal verzameld? En wat gebeurt er naderhand mee?

Bodemkaarten en taakkaarten

Voor toepassing van precisielandbouw is het nodig om op verschillende manieren data te verzamelen. Onder andere wordt gebruik gemaakt van bodemkaarten en taakkaarten.Het bedrijf RH3S doet grondonderzoek met een speciale sensor en maakt op basis van de verkregen gegevens bodemkaarten. Ook is het mogelijk om deze informatie meteen om te zetten naar taakkaarten. In deze aflevering vertelt Eddie Loonstra van RH3S hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

Ontwikkeling van algoritmes

Ook de Hogeschool Inholland werkt mee aan Digital Farming NHN. We spreken Kristel van Ammers die een bijzondere plek inneemt in dit project. Naast dat zij studenten begeleidt die werken aan de ontwikkeling van algoritmes, werkt ze in deeltijd bij Vertify. Kristel benadrukt het belang van goede samenwerking met de boer. Wat verwacht hij van het algoritme?

Student Mathematical Engineering Michael Bultema werkt aan een algoritme dat onkruid kan herkennen. Hij laat in het Robotica Lab in Alkmaar zien hoe ver hij hiermee is. Het belang van kwalitatief goed beeldmateriaal wordt hier meteen duidelijk.

Om een goed beeld te geven van het hoe en waarom van Digital Farming maken we een serie over precisietechnologie in landbouw. In deel 1 vertellen bollenteler Stef Ruiter van J.C.J. Ruiter Wever uit Andijk, Sander Dekker van Agrotheek en Pieter Vlaar van Vertify over hun ervaringen.

EFRO logo - medegefinancier door Europese Unie

Meer nieuws

Marit van Boheemen
Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 oktober, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een inspirerende...

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.