Sterke positie Noord-Holland Noord
Mensen kiezen steeds vaker voor plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Dit speelt de regio in de kaart, want juist de groenteteelt is hier sterk vertegenwoordigd. De regio zou dan ook de rol kunnen vervullen van proeftuin voor de eiwittransitie, vertelde Lambert van Horen, sr onderzoeker ‘verse producten’ food & agri bij Rabobank. Een sterk punt voor de regio is ook de aanwezigheid van zaadveredelingsbedrijven, vooral in West-Friesland. Met het oog op de toekomst is toegang en kennis tot genetisch materiaal voor voedselproductie, op wereldschaal van onschatbare waarde. Deze kennis is het “water van de toekomst en voor de voedselvoorziening gigantisch belangrijk.’’
Crises van tijdelijke aard
Keynote spreker Mathijs Bouman, journalist bij onder andere Het Financieel Dagblad en Nieuwsuur, slaagde er ogenschijnlijk moeiteloos in om het publiek een dosis positieve energie mee te geven. In een optimistisch verhaal gaf hij de landbouwers mee dat ze er – ondanks alle kommer en kwel in het economisch nieuws – niet een al te somber toekomstbeeld op na moeten houden. De meester crises die momenteel het nieuws beheersen zijn van tijdelijke aard en doen niet af aan de kracht van de onderliggende economische structuur.
Bouman adviseerde vooral werk te maken van personeelsbeleid. De vergrijzing is namelijk wel van structurele aard en de stroom van arbeidskrachten uit Oost-Europa droogt op. Het aantal niet vervulbare vacatures zal dan ook sterk oplopen. Inzetten op innovatie blijft dringend nodig, maar dit is niet genoeg. Daarom pleitte Bouman voor een rationeel migratiebeleid, met heldere afspraken over opleiding en terugkeer.
Integrale aanpak milieuproblematiek
Na de Rabo Food Forward track – met de uitreiking van een cheque van 5000 euro aan het winnende team Korte Keten Knolselderij (zie verslag hier) – was het de beurt aan dagvoorzitter en landbouwgedeputeerde Ilse Zaal om in gesprek te gaan met vijf jonge agrariërs: bollenkweker Ron Hulsebosch, Green Simplicity-directeur Wessel van Paassen, melkveehouder Rens Kooijman, ijsmaakster/boerin Ilse Boersen en plantenopkweker Mike Gitzels. Ondanks uitdagingen op het gebied van personeel en regelgeving zijn ze optimistisch over de toekomst, al is één ding dringend nodig: de overheid moet met duidelijk beleid komen, zonder al te veel wijzigingen.
Rens Kooijman zei te hopen dat met de recente toenadering op het stikstofdossier de eerste aanzet tot een gunstige afronding is gezet. Maar het is nog te vroeg om opgelucht adem te halen, vindt Kooijmans, die vooral bang is voor versnipperd beleid. “Dat er hierna weer andere dingen opduiken, zoal water, koolstofdioxide, methaan.’’ Een integrale aanpak is naar zijn mening dringend gewenst.
Ilse Zaal in gesprek met de jonge agrarisch ondernemers. Aan tafel, v.l.n.r.: Ron Hulsebosch, Rens Kooijman, Wessel van Paassen, Mike Gitzels en Ilse Boersen.
Laten zien wat we doen
Een punt van aandacht is ook de groeiende kloof die de jonge agrariërs constateren tussen de Randstad en het platteland. Hulsebosch en Kooijman benadrukten het belang voor de agrarische sector om een krachtig geluid te laten blijven horen. Agrariërs moeten veel meer dan ze nu doen naar buiten treden, om het imago dat bestaat over het leven op de boerderij bij te stellen, vindt Ilse Boersen. Zij kreeg bijval van Mike Gitzels. ‘We moeten als agrarische sector goed laten zien wat we doen. Ook al is dat niet waar je als landbouwer primair mee bezig bent, het moet wel gebeuren. Wie gaat dit doen. Wie pakt deze nieuwe rol op?”
Hieronder enkele publicaties naar aanleiding van de Greenport NHN jaarconferentie 2022.
- Hebben ondernemers in de agrarische sector in Noord-Holland Noord nog een gezonde toekomst? – Noord-Hollands Dagblad, editie Alkmaar (premium content).
- Econoom pleit voor arbeidsmigranten uit Afrika – Nieuwe Oogst
- Vertrouwen tijdens Greenport congres – Greenity
- Niet alle crises tegelijk vrezen – Greenity