Kroketje met honing, bloemkool met stroop: smaakpoli voor oncologiepatiënten
Patiënten die corona hebben gehad, klagen over het wegblijven van geur en smaak. Dat kan lastig zijn, net als heftige smaakverandering. Deze last ondervinden veel patiënten die een chemokuur hebben ondergaan. Cees Neefjes, dieetkok van het Dijklander Ziekenhuis, biedt de helpende hand bij smaaksturing.

Kijk nergens meer van op

Volgens Neefjes is het een bekend begrip dat er grote smaakveranderingen kunnen optreden bij mensen die chemotherapie hebben gehad. Er is alleen geen peil te trekken op de alteratie die zich voordoet. Waar de een zoet opeens als bitter ervaart, kan het bij een ander een zoutsensatie oproepen.

Door een proeverij van kruiden, specerijen en andere smaakmakers kan de smaaksturing worden gestimuleerd. Neefjes probeerde dit al eerder uit met kleine proeverijen op de poli oncologie. Gewapend met toast en boter in de smaken zoet, zout, bitter, zuur en umami (hartig) gaf de dieetkok tips over het sturen van de smaak.

Rare combinaties

Dit experiment wordt nu uitgebreid met een smaakpoli voor oncologiepatiënten. Hier krijgen zij advies hoe zij hun smaak weer kunnen stimuleren, zodat ze weer zin krijgen in eten. De koks van het Dijklander Ziekenhuis zijn speciaal geschoold in het geven van smaakadviezen. Het is geen medisch- of dieetadvies, het is bedoeld als hulp om weer van eten te genieten. „Het kan rare combinaties opleveren”, weet Neefjes uit ervaring. „Ik kijk nergens meer van op. Bloemkool met stroop, een kroketje met honing, ik ben het allemaal al tegengekomen tijdens een ’Eten met smaak’-diner, waarbij oncologiepatiënten met een proeverij hun smaakprofiel kunnen ontdekken.” Neefjes vergelijkt de smaakverstoring door chemotherapie met Ying Yang. „Het evenwicht is zoek, zie dat maar terug te krijgen.”

Deze diners kunnen vanwege het coronavirus niet worden georganiseerd. De plannen voor een smaakpoli lagen al bijna een jaar klaar. „Door corona is de start tijdelijk stopgezet”, vertelt Neefjes. „Omdat er toch behoefte en vraag naar is, hebben we besloten de smaakpoli voorlopig open te stellen voor telefonische consults. Als de coronamaatregelen versoepeld worden, is een adviesgesprek op locatie ook mogelijk.”

Het spreekuur vindt elke 1e en 3e donderdagmiddag van de maand plaats op de locaties Purmerend en Hoorn tussen 13 en 17 uur. Aan deze extra service zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie

Aanmelden voor smaakcoaching: etenmetsmaak@dijklander.nl
Mensen die hun smaak verloren zijn door corona, kunnen hun smaakvragen ook mailen naar het bovenstaande e-mailadres. Telefonische consults voor (voormalige) coronapatiënten worden later dit jaar geïntroduceerd. De smaakpoli is open voor telefonische consults.

Door:  Ronneke van der Genugten, Noord-Hollands Dagblad 19 januari 2021

Foto: Marcel Rob

Meer nieuws

Erna Steenhuis

Greenportret: Erna Steenhuis

Met Erna’s achtergrond in management, marketing en communicatie weet ze niet alleen áchter de...

FICA Summer Event 2021

Groen gebak, Aahminozuren!, Bean me Up, Pulp Vision en "Groenten en Cressen: Het medicijn...

Inschrijving BBL opleiding Food Process & Quality geopend

Vorig schooljaar is het Clusius College gestart met de BBL opleiding Food Process & Quality...