Studenten van diverse landelijke AOC-instellingen met interesse voor de zaadveredeling hebben zich drie dagen  laten onderdompelen in de zaadwereld. De studenten bezochten toonaangevende bedrijven in Seed Valley: Incotec, PanAmerican Seed, Bejo Zaden en Monsanto.

Vanuit het ClusiusLab werden diverse activiteiten gecoördineerd. Met practicumlessen werd een aantal fijne kneepjes van het vak geleerd. Daarnaast was er in het programma voldoende ruimte om met experts zoals veredelaars, zaadspecialisten en laboranten  in gesprek te gaan.

Op de eerste dag gaf Erwin Cardol een presentatie namens Seed Valley over de zaadwereld en onder andere over de vele diverse (internationale) banen en kansen die er zijn op de arbeidsmarkt.  Rolf Folkertsma (Global Vegetables Production Research Lead) van Monsanto gaf een presentatie over de productie en de ontwikkeling van zaden in nieuwe rassen.  Daarna volgenden er practicumlessen in het ClusiusLab  onder leiding van Carola Laport (Clusius College), Nancy Boterblom (Clusius College) en Paul Ringelberg (Aeres Hogeschool).

De tweede dag werden toonaangevende zaadbedrijven bezocht: Bejo Zaden, Incotec en  PanAmeerican Seeds. Aan het einde van deze dag was er netwerkgelegenheid om met experts van deze bedrijven in gesprek te gaan. De dag werd afgesloten met een diner bij Bejo Zaden. 

Op de derde dag gaf prof. Dr. Michel Haring, verbonden aan de UvA, een lezing over o.a. zaadfysiologie, zaadkieming, kiemrust,  zaadbehandeling en –bewaring.  Tijdens de driedaagse roadshow kregen de studenten een complexe opdracht mee om uit te werken. De resultaten werden deze dag gepresenteerd. De presentaties werden beoordeeld door een vakjury uit het bedrijfsleven en onderwijs.  De winnaars Iwan, Jurgen en Dilara werden beloond met een cadeaubon.

Het is voor de zaadbedrijven van groot belang en erg interessant om mbo-studenten in huis te hebben en te laten zien hoe de veredelaar aan het werk gaat, wat er gebeurt op een proefveld en welke belangrijke rol het laboratorium heeft bij het bepalen van de kwaliteit van de zaden en bij het ondersteunen van de veredeling. Zo hopen zij de studenten te triggeren om voor een baan te kiezen in de zaadbranche. Bejo Zaden B.V. hield een warm pleidooi voor de studenten om te kiezen voor een carrière in Seed Valley: er is veel (internationaal) werk, er wordt goed verdiend en je kunt je blijven ontwikkelen.

De roadshow zaadveredeling is een initiatief is van Civ TU (Centrum voor Innovatief Vakmanschap T&U) en is bedoeld om het keuzedeel veredeling verder uit te diepen en praktijkcomponenten aan te bieden. De doelgroep is studenten van de opleiding plantenteelt, niveau 4 van jaar 2 en 3. In totaal hebben 18 studenten uit heel Nederland meegedaan. 

De roadshow is tot stand gekomen door het Clusius College, Seed Valley, Aeres Hogeschool en de Amsterdam Green Campus en wordt mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de AgriTech Campus en GreenTech NHN, projecten van GreenPort Noord-Holland Noord.

Meer nieuws

[Video] Rooien van aardappelen en lof voor vaststellen nutrientopname

Voor het Agronomie-onderzoek in Zoetwaterboeren zijn op de percelen bij Hoeve Lotmeer onlangs de...
Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.