Op 20 april heeft een groep studenten en docenten van het Horizon College twee bezoeken afgelegd bij Van Der Laan Techniek en Green Simplicity om kennis te maken met de laatste trends en ontwikkelingen op gebied van licht en de toepassing van licht in de tuinbouw. De studenten en hun docenten van de opleiding Middenkader Engineer Elektrotechniek leerjaar 3 zijn meegenomen door Martijn Grosmann (GreenPort Noord-Holland Noord) en docent Marko Ligtenberg (Horizon College) om hun blikveld te verbreden. Voor veel studenten was dit een eerste inhoudelijke kennismaking met de agrarische sector. Jeroen Wiggers, bij Van der Laan Techniek verantwoordelijk voor grootschalige agrarische lichtprojecten, ging uitgebreid in op het begrip licht en vertelde over de toepassingen van Ledlicht in de tuinbouw. Met zijn boeiende presentatie, gevolgd door een rondgang door het bedrijf, liet hij zien waartoe Van der Laan Techniek in staat is. “Nu de studenten zien hoe innovatief en technisch de agrarische sector is, kiezen ze wellicht eerder voor een stage en een carrière bij ons”, aldus Jeroen Wiggers. Tot slot benadrukte Jeroen zijn relatie met ‘groen’ door voorbeelden te noemen van hun grasoptimalisatieprojecten voor FC Groningen, de Amsterdam Arena en het Wembley Stadion in Londen.

Wessel van Paassen, directeur van Green Simplicity, is als zelfstandig ondernemer actief op het gebied van lichttechniek, lichtreceptuur en plantengroei onder Led. Zijn oplossingen bieden telers en kwekers de mogelijkheid om efficiënter te telen. Sleutelen aan temperatuur, luchtvochtigheid, energie en lichtreceptuur moet leiden tot een optimaal groeiplan om zodoende sterkere en smaakvollere planten te krijgen. Wessel wil plantonderzoek voor iedere teler mogelijk maken en voorziet zijn klantenkring, naast kennis en kunde, van research-trolley’s, research-racks en klimaatcellen. Een rondleiding door plantenkwekerij Gitzels tot slot bevestigde zijn verhaal.

Studenten en docenten van het Horizon College waren onder de indruk van de techniek en van de ondernemerszin van Jeroen en Wessel. Hoewel de meesten een Noord-Hollandse achtergrond  hebben, was dit een eerste echte agrarische kennismaking. “Je ziet aan de buitenkant niet welke innovatiekracht de agrarische bedrijven hebben. We hebben veel geleerd vandaag”, aldus een van de studenten.

De twee bedrijfsbezoeken werden georganiseerd in het kader van het actieprogramma GreenTech NHN. Hierin trekken GreenPort NHN, het Horizon College en het Clusius College samen op om studenten en docenten dichter bij de agrarische sector te brengen.

Meer nieuws

Overhandiging gebiedsvisie glastuinbouwcluster Agriport

Ook het glastuinbouwcluster Agriport A7 heeft nu zijn eigen gebiedsvisie Energie. Wethouder Robert...

Glastuinbouwbedrijven Alton zetten volgende stap op weg naar verduurzaming

Het uitvoeringsprogramma bevat maatregelen, planning, rollen en verantwoordelijkheden.

Kickoff bijeenkomst Fieldlab Bol

De jassen bleven aan tijdens de officiële kick-off van Fieldlab Bol, vrijdag 24 november bij...