Studenten van de opleiding plantenteelt van het Clusius College Hoorn bezochten op 22 april 2021 het Demoleerbedrijf van Vollegrondsgroente.net in Andijk. Bodemcoach Bas Slagter (Landbouwportaal Noord-Holland) liet de studenten een profielkuil graven die zij moesten beoordelen. Bas gaf een uitgebreide toelichting op duurzaam bodembeheer en biodiversitiet in de bodem. Ook werd onder andere uitgelegd aan de jonge toekomstige telers hoe storende lagen van de bodem kun worden opgelost. 

Arend-Jan van Splunter, docent akkerbouw/vollegrondsgroenteteelt op het Clusius College, gaat met zijn studenten onderzoek doen bij bloemkoolteler Pé Slagter in Andijk, één van de demo-leerbedrijven binnen Biodivers Perspectief.

“Slagter is een interessant bedrijf waar mijn studenten veel kunnen leren”, vindt Arend-Jan. “Het is niet biologisch, maar ze zijn wel heel erg bezig met het verbeteren van de bodem, en met natuurinclusieve landbouw.”

Vaste mest, niet ondergewerkt 

Pé Slagter gaat op een deel van zijn grond bovengronds vaste geitenmest uitrijden. “Het is eigenlijk verplicht om mest gelijk onder te werken, maar omdat dit een pilot is, heeft hij daar ontheffing voor”, legt Arend-Jan uit. “Het idee is dat het beter is voor de bodem om het niet onder te werken, dat de goede insecten het dan beter doen. Onze studenten gaan nu onderzoeken wat voor verschil er zit tussen percelen waar het wel en waar het niet is ondergewerkt.” 

Pé is onlangs al op school geweest om over zijn bedrijf te vertellen aan de 9 tweedejaars studenten mbo-akkerbouw. “De volgende stap is dat we naar het bedrijf toe gaan en profielkuilen gaan graven om te zien hoe de bodem er uitziet”, vertelt Arend-Jan. Mooie bijkomstigheid is dat de vader van Pé bodemcoach is. “Hij nam ons deze middag mee voor het bodemonderzoek.” 

Image
Bas Slagter Bodemcoach

Deze praktijkles was de eerste in de reeks vanuit het programma Biodivers Perspectief. Het was een vervolg op de gastles die bloemkoolteler Pé Slagter een aantal weken eerder gaf op locatie van het Clusius College in Hoorn. 

 

Meer nieuws

H2 in Agri deal

Samenwerken aan waterstof in agribusiness

Op 15 juli 2021 is de handtekening gezet onder de ‘H2 in Agri Deal’. Hiermee willen...

Noord-Hollandse voedselondernemer, zien we jou binnenkort in het bedrijfsrestaurant van de provincie?

Veel voedsel komt van ver, maar dat hoeft helemaal niet. In de provincie Noord-Holland wordt...
Bean Me Up

REACT-EU projectvoorstel ‘Bean me up!’ toegekend

REACT-EU projectvoorstel ‘Bean me up!’ van Amsterdam Green Campus met FICA-bedrijven is toegekend!...