Als íemand weet hoe divers de foodsector is, dan is het Tim Spooren. In twintig jaar tijd bewoog hij langs oosterse snacks, koekjes, azijn om uiteindelijk in 2018 te komen waar hij nu zit: Van der Plas Sprouts in Broek op Langedijk. Het bedrijf produceert zo’n 25 soorten kiemgroenten, met Tim als productieleider.

Tim: “Eerlijk gezegd had ik als jongere geen idee wat voor werk ik wilde doen. Na de lagere agrarische school ging ik naar de middelbare agrarische school. Ik had belangstelling voor ICT en automatisering, dat wel. En van jongs af aan had ik baantjes in bijvoorbeeld een melkfabriek en bij een fruitverwerker. Na mijn studie kwam ik terecht bij Hekos Oriental Food, daar startte ik als inpakmedewerker en zeven jaar later nam ik afscheid als afdelingschef. Daarna werkte ik bij Verkade en vervolgens koos ik voor een wat kleinere organisatie, dat werd Burg Azijn B.V. in Heerhugowaard. En sinds twee jaar ben ik dus productieleider bij Van der Plas Sprouts.” 

Bakjes worden zakjes

Wat Tim betreft is het niet het soort voedsel dat de hoofdrol speelt in zijn werk; het gaat vooral om het productieproces van een gewas of product. “Of het nu azijn is of koek; achter een eindproduct zit een hele wereld van machines, systemen en Excelsheets. En in die wereld spelen dagelijks allerlei vragen een rol: hoe kunnen we duurzamer werken? Hoe kan het productieproces efficiënter worden ingericht? Kan ons kwaliteitssystem nóg verder worden verbeterd? Dat zijn vragen waar ik en mijn collega’s ons mee bezighouden. Extra leuk aan dit bedrijf is dat alles heeft: van zaadje tot verpakt product. Je bent betrokken bij het complete proces, van A tot Z.” Van der Plas Sprouts is de grootste kiemgroenteproducent van Europa, te midden van een aantal kleinere producenten. “Dat betekent echter niet dat we achterover leunen. Juíst niet. Zo zoeken we naar mogelijkheden om onze verpakkingen te verbeteren: denk aan verpakken in zakjes in plaats van bakjes. Een eerste stap, maar het scheelt al ontzettend veel afval. Op zo’n aanpassing moet het productieproces dan vervolgens wel worden ingericht. Daarnaast zoeken we altijd manieren om het productieproces te verbeteren. Denk aan nieuwe of verbeterde methodes voor snelheid en volume in het kweken of het automatiseren van stappen in het proces. Je gebruikt techniek en ICT als instrument in duurzaamheid, efficiëntie, kwaliteit en ga zo maar door.”

Gezond 

Een groot deel van de producten van Van der Plas Sprouts gaat naar groothandels - waar de horeca onder andere haar inkopen doet. “Kiemgroenten zijn naast ontzettend gezond heel decoratief, dus het wordt veel gebruikt om borden mee op te maken in restaurants. En ook in de supermarkt weten mensen het goed te vinden, met taugé natuurlijk als meest bekende kiemgroente. Andere soorten zijn prei kiemen, alfalfa, radijs kiemen en zonnebloemscheuten. We maken onder andere zogenaamde kiemtrio’s; drie soorten in één verpakking. Elke kiemgroente heeft z’n eigen eigenschappen en voedingsstoffen. Ze worden gebruikt in salades en als extraatje op een broodje kaas, maar ook op een tosti, op een stukje zalm of in soep. Wist je dat je van taugé trouwens thee kunt maken? Wordt veel aangeraden bij verkoudheid. Er zit veel foliumzuur in; goed voor je weerstand.”

Bier afvullen

Na twee decennia in de sector ziet Tim de groeiende behoefte aan personeel met een praktische inborst. “Net als veel andere bedrijven in de foodsector kunnen we mensen met technische kennis goed gebruiken. We kunnen tenslotte niet allemaal op de marketingafdeling terecht, om maar wat te noemen. Daarbij komt dat je heus niet altijd hetzelfde hoeft te blijven doen. Neem mij als voorbeeld: ik ben ook als inpakmedewerker begonnen. Bovendien komt er altijd al gauw meer bij kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Bij de aankoop van nieuwe machines horen bijvoorbeeld ook strategische keuzes - kies je voor vijf jaar of kies je voor twintig jaar? Missie en visie zijn woorden die je terugleest in plannen en documenten, maar ze zijn uiteindelijk onlosmakelijk verbonden aan de werkvloer: dáár gebeurt het allemaal.” Naast zijn betaalde baan in de voedselindustrie brengt Tim in zijn vrije tijd ook nog door in de productie; van Bierbrouwerij Dampegheest te Limmen welteverstaan. “Erg leuk om betrokken te zijn bij zo’n lokaal product. Ik help mee tijdens afvuldagen en andere hand- en spandiensten en zo nu en dan denk ik mee met vragen en ideeën. Heel wat anders dan kiemgroenten, en toch zie overeenkomsten. Een voorbeeld? Kwaliteit. Dat hebben ze beiden hoog in het vaandel staan. En zo hoort het.”  

Lees ook het FoodPortret van Eva van der Plas, eigenaar van Van der Plas Sprouts. 

Dit artikel is onderdeel van "FoodPortret" van NHFood. Meer Foodportretten vindt u hier. 

Meer nieuws

Overhandiging gebiedsvisie Energie Het Grootslag

Glastuinbouwgebied Het Grootslag heeft klimaatdoelen 2030 nu al behaald

Glastuinbouwgebied Het Grootslag in Gemeente Medemblik is zijn tijd vooruit. Als eerste...

{VIDEO] Ontwikkeling van precisiespuiten bij teelt gewassen. Deel 1: De Uitdaging

In het project Digital Farming NHN werkt Greenport NHN samen met partners aan de doorontwikkeling...

Noord-Holland Noord proeftuin voor datagedreven landbouw

Datatechnologie vormt de sleutel naar toekomstbestendige landbouw en NHN loopt hierin voorop....