Stichting Vrijwaard, een zorginstelling voor ouderen in Den Helder, heeft zijn voedselverspilling gehalveerd door verse maaltijden ambachtelijk te bereiden nadat clienten de  bestelling hebben geplaatst. De koks gebruiken verse ingrediënten en seizoensproducten, waardoor het gebruik van kant-en-klaarmaaltijden overbodig is.

Beleving

“Eten en drinken vormen voor veel bewoners het hoogtepunt van de dag”, zegt Coert Veenstra, bestuurder van Vrijwaard. “Zij zijn onze gasten en dan moeten we dus ook inspelen op hun wensen.” Met het nieuwe bereidingsproces is Vrijwaard erin geslaagd de voedselverspilling met 50 procent terug te dringen. Dat heeft volgens de zorginstelling ook een kostenbesparing opgeleverd. In de toekomst wil Vrijwaard het voedingconcept verder ontwikkelen en inzetten op de beleving van onder andere geur, smaak en kleuren. Verder gaat de zorgorganisatie soepen en desserts in de restaurants naar wens en smaak bereiden, en deze met een serveerwagen persoonlijk aan de gasten serveren. Eén van de speerpunten van GreenPort NHN  is het project Agri-Voeding-Gezondheid;  gezonder, verser en smakelijker  eten voor o.a. cliënten van ziekenhuizen en zorginstellingen. Het Westfriesgasthuis in Hoorn en stichting Vrijwaard in Den Helder gingen hier als eerste mee aan de slag. GreenPort NHN werkt in dit project o.a. samen met Stichting Diverzio en Atlantis Handelshuis.

Wilt u meer weten over het project? Neem dan contact op met Erna Steenhuis via e.steenhuis@greenportnhn.nl, telefonisch te bereiken op 06 - 20 58 34 97

 

Foto: NHD
 

 

Meer nieuws

Studenten plantenteelt bezoeken demoleerbedrijf

Studenten van de opleiding plantenteelt van het Clusius College Hoorn bezochten op 22 april 2021...

Winnaars MBO-Challenge Voedselverspilling bekend

Op 22 april vond het eindevent van de MBO-Challenge Voedselverspilling plaats. Dertig teams deden...

Evelyn Schouten: Het Clusius College heeft veel te bieden als opleider voor de foodsector

Achter alles dat we eten en drinken gaat een hele wereld schuil. Productie, gezondheid, marketing,...