De Farming Simulator Challenge ging een jaar geleden van start. Met als doel scholieren in het middelbaar- en voortgezet onderwijs enthousiast te maken voor een baan in de agrarische sector. Dat pakte zo goed uit dat het groene onderwijs de game inmiddels heeft omarmd.

 

Marbel de GraafHoe zorg je ervoor dat jongeren bekend raken met de interessante kanten van een beroep waar zij wat verder vanaf staan? Met dat doel voor ogen begonnen LTO Noord, Greenport NHN en de provincie Noord Holland samen met Tech@Connect een project rond de populaire simulatiegame Farming Simulator. Leerlingen krijgen hiermee op speelse wijze een inkijkje in de praktijk van het agrarisch ondernemerschap. 

Simulatiespel

De opstelling met de Farming Simulator laat spelers ‘ervaren’ wat er zoal komt kijken bij een goede agrarische bedrijfsvoering. Ilse ZaalBelangrijk, want wanneer jongeren op positieve wijze in contact komen met de veelzijdigheid van de agrarische sector, bestaat er een grotere kans dat zij daarna kiezen voor een carrière in de land- of tuinbouw.

Meer dan laarzen en klei

‘Werken in de agrarische sector is meer dan laarzen, klei en vies werk’, zegt Jeroen Noot van Greenport NHN. Er zitten namelijk veel technische aspecten aan dit werk, en Farming Simulator spelen de game laat jongeren zien hoe dynamisch en high tech deze sector is. Er wordt gebruik gemaakt wordt van moderne werktuigen en er kan kennis gemaakt worden met allerlei uitdagingen waar een ondernemer mee te maken kan krijgen.

Jeroen Noot

Project Farming Simulator

TekparkOm een zo levensecht mogelijke ervaring te bieden heeft Tech@Connect voor het schooljaar 2022-2023 speciale game consoles gebouwd. Deze zijn ingezet op het middelbaar en voortgezet onderwijs en ook op diverse evenementen waar jongeren in contact komen met uiteenlopende beroepen. Onderwijsinstelling Vonk ziet goede mogelijkheden voor de game als waardevolle aanvulling op het lesprogramma. Om dit goed te kunnen doen zijn wel kleine aanpassingen nodig aan de game.Michael Alderwegen

Meer nieuws

[Video] Rooien van aardappelen en lof voor vaststellen nutrientopname

Voor het Agronomie-onderzoek in Zoetwaterboeren zijn op de percelen bij Hoeve Lotmeer onlangs de...
Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.