Het derde deel van deze serie over precisiespuiten gaat over de spuittechnologie, die het mogelijk maakt om plaatsspecifiek en plantspecifiek middelen toe te passen. Daarnaast wordt duidelijk waarom het voor tuinders en telers belangrijk is om hun werkwijze aan te passen.

Binnen het project Digital Farming NHN hebben we gezocht naar een manier hoe de juiste middelen op de juiste plek aangebracht kunnen worden. Om dit goed voor elkaar te krijgen, zijn veel testen nodig geweest. De technologie voor het plaatsspecifiek toepassen van middelen voldoet inmiddels aan de verwachtingen van de partners in dit project. De laatste uitdaging is de realtime toepassing. Dit gebeurt met een computer die informatie zo snel kan verwerken dat de spuitmonden (klepjes) 100 keer per seconde open en dicht kunnen gaan.

 

 

 

Databronnen

De beschikbaarheid van informatie uit verschillende databronnen is essentieel om deze technologie succesvol toe te passen.

Denk hierbij aan gegevens vanuit bodemonderzoek, satellietbeelden en foto’s van het gewas. Voor een agrariër is interessant dat de informatie zowel real-time als naderhand verwerkt kan worden. ‘Want de boer van de toekomst zal steeds meer gaan putten uit de verschillende databronnen om zijn gewas beter te snappen en beter te kunnen gaan verzorgen,' zegt Peter Millenaar van BB Leap.

 

 

 

Vitaler gewas

‘De insteek voor dit project is om een vitaler gewas te kunnen kweken’, vertelt Pim Sturm van Loonbedrijf Sturm-Jacobs. Dat houdt in dat er niet alleen minder chemische gewasbescherming gebruikt moeten worden, maar ook minder groene middelen en bladmeststoffen. 

Met deze spuittechnologie kunnen boeren hun gewassen gerichter behandelen, met als doel het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van de gewassen. Het plaatsspecifiek toepassen van middelen biedt boeren de mogelijkheid om efficiënter en duurzamer te werken, waarbij ze rekening houden met de gesteldheid van verschillende delen van hun land en de specifieke behoeften van individuele planten.

 

 

 

Serie

In deze serie gaan we dieper in op de voordelen van data en digitalisering en hoe de innovatieve benadering binnen het project Digital Farming NHN kan helpen bij het toekomstbestending maken van het agrarisch bedrijfsleven.

In deel 1 vertellen bollenteler Stef Ruiter van J.C.J. Ruiter Wever uit Andijk, Sander Dekker van Agrotheek en Pieter Vlaar van Vertify https://www.vertify.nl/ over hun ervaringen.

In deel 2 leggen Eddie Loonstra van RH3S en Kristel van Ammers werkzaam bij het Lectoraat Robotica bij Hogeschool Inholland uit wat er komt kijken bij het maken van respectievelijk bodemkaarten en algoritmes.

Meer nieuws

[Video] Rooien van aardappelen en lof voor vaststellen nutrientopname

Voor het Agronomie-onderzoek in Zoetwaterboeren zijn op de percelen bij Hoeve Lotmeer onlangs de...
Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.